X

CJUE: Ungaria nu are voie să refuze statutul de refugiat cetăţenilor străini

Ungaria nu le poate refuza automat cetăţenilor străini statutul de refugiat sau protecţia subsidiară doar în baza faptului că aceştia au comis o “infracţiune gravă”, a decretat joi Curtea de Justiţie a UE (CJUE), argumentând că examinarea trebuie făcută de la caz la caz, informează agenţia de presă dpa, potrivit agerpres.

Bruxellesul şi Budapesta sunt de multă vreme în conflict din cauza abordării dure a Ungariei faţă de problemele migraţiei şi a solicitanţilor de azil.

Citeşte şi: România, pe urmele Ungariei! Viorica Dăncilă este chemată în plenul Parlamentului European

Cazul se referă la un bărbat afgan care obţinuse statutul de refugiat în Ungaria în anul 2000 şi care a fost ulterior condamnat la cinci ani de închisoare pentru o infracţiune. În timpul procesului, bărbatul a cerut ca reprezentanţi ai Consulatului afgan să fie informaţi în legătură cu rezultatul acestuia. Autorităţile ungare au interpretat respectiva cerere ca pe o dovadă a faptului că bărbatul nu mai este supus riscului de a fi persecutat în Afganistan şi i-au retras statutul de refugiat.

Atunci când bărbatul a depus din nou cerere atât pentru statutul de refugiat, cât şi pentru cel subsidiar – un nivel mai scăzut de protecţie pentru persoane care riscă să aibă de suferit dacă revin în ţările de origine – autorităţile ungare i-au respins cererea dat fiind statutul lui de infractor. Bărbatul a înaintat apel la această decizie, iar cazul său a ajuns la CJUE.

Potrivit legislaţiei UE, o infracţiune gravă constituie un motiv serios pentru a-i retrage cuiva protecţia internaţională. Oricum, judecătorii de la Luxemburg au decis că o pedeapsă cu închisoarea nu este suficientă în sine pentru a determina dacă infracţiunea a fost una gravă.

Citeşte şi: Alunecare de teren pe una dintre cele mai populare insule din lume. Cel puţin trei oameni sunt răniţi – FOTO

“Orice decizie de a exclude o persoană de la statutul de refugiat trebuie să fie precedată de o investigaţie completă asupra tuturor circumstanţelor cazului său individual”, a adăugat CJUE, precizând că acelaşi lucru se aplică şi în cazul deciziilor privind protecţia subsidiară.

Decizia finală trebuie să fie acum luată de justiţia din Ungaria. 

Tags: Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)refugiatiUngaria
Categorii: Diaspora