Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi-a consolidat joi misiunea de pace din Columbia însărcinând-o cu supravegherea armistiţiului intervenit între guvernul de la Bogota şi gherila Armata de Eliberare Naţională (ELN), transmite AFP.
După mai mult de jumătate de secol de luptă armată, Columbia a trecut duminică la o nouă etapă spre pace datorită primului armistiţiu bilateral din istoria sa cu ELN, ultima gherilă din ţară, care a intrat în vigoare la miezul nopţii.
Suspendarea ostilităţilor este temporară: iniţial, până la 9 ianuarie, dar poate fi prelungită. Are însă o semnificaţie aparte, pentru că ELN nu a acceptat niciodată un răgaz după ce a declanşat lupta în 1964.
În cursul unui vot unanim, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie propusă de Marea Britanie care răspunde favorabil unei solicitări a guvernului columbian şi ELN de a supraveghea armistiţiul.
În baza acestui text, misiunea ONU va prezenta periodic Consiliului de Securitate un raport despre stadiul aplicării armistiţiului.
În iulie, consiliul a înfiinţat în unanimitate o nouă misiune în Columbia pentru ajutorarea rebelilor din rândul Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC, marxiste) să se integreze în societate şi să favorizeze astfel procesul de pace.
Rezoluţia a stabilit o nouă misiune a ONU de verificare, cu data de intrare în funcţie pe 26 septembrie, la expirarea mandatului misiunii precedente.
Având încă aproape 1.500 de luptători, ELN este ultima gherilă activă din Columbia, după semnarea acordului de pace, în noiembrie, între guvern şi rebeliunea FARC.
Conflictul columbian, în care au fost implicate circa 30 de gherile, miliţii paramilitare de extremă dreaptă demobilizate în 2006 şi forţe de ordine, a făcut, în jumătate de secol, peste 260.000 de morţi, mai mult de 60.000 de dispăruţi şi vreo 7,1 milioane de deplasaţi.