Comisarul general al Agenției ONU pentru refugiații palestinieni a demisionat

Publicat:

Elveţianul Pierre Krahenbühl, comisarul general al Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) inculpat de o anchetă internă pentru abuz de putere, “a demisionat cu efect imediat”, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al ONU, informează AFP şi dpa, scrie agerpres.

Această demisie survine în condiţiile în care Adunarea Generală a Naţiunilor Unite trebuie să reînnoiască în viitorul apropiat, pentru trei ani, mandatul UNRWA, în pofida unei puternice opoziţii din partea SUA, care estimează că această agenţie nu mai este adecvată.


Citește și : Papa Francisc le cere credincioşilor construirea de punţi cu cei de alte religii

“Comisarul general al UNRWA, Pierre Krahenbühl, tocmai l-a informat pe secretarul general (al ONU, Antonio Guterres) că demisionează, cu efect imediat”, a declarat Stephane Dujarric în timpul unei conferinţe de presă.

Mai devreme în timpul zilei, ONU a anunţat că Pierre Krahenbühl “a fost suspendat din funcţie” şi a fost numit un nou responsabil care să conducă această agenţie, Christian Saunders, în aşteptarea numirii unui nou comisar general.

“Secretarul general îşi reafirmă susţinerea pentru UNRWA pentru munca sa excelentă, esenţială pentru binele refugiaţilor palestinieni”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ONU. “Este vital în acest moment ca statele membre şi alţi parteneri să rămână implicaţi în UNRWA şi în serviciile pe care ea le furnizează”, a continuat Dujarric. “Este de asemenea fundamental pentru comunitatea internaţională să susţină activitatea crucială furnizată de agenţie în domenii precum sănătatea, educaţia şi ajutorul umanitar, sursă de stabilitate într-o regiune instabilă”, a mai spus el.

La sfârşitul lunii iulie, un raport al departamentului de etică al UNRWA trimis secretarului general al ONU atrăgea atenţia asupra proastei gestionări şi a abuzului de putere comise de un mic grup de responsabili de rang înalt, care s-au sustras mecanismelor de control ale ONU. Rezultatele anchetei au scos la iveală probleme de gestionare care îl privesc în mod specific pe comisarul general.

Citește și : Inspector AIEA, reţinut scurt timp în Iran

Conform unei copii a raportului obţinute de AFP, documentul descrie drept ‘credibile şi coroborate’ situaţii de grave abuzuri etice comise de aceşti responsabili, printre care şi comisarul general al UNRWA, elveţianul Pierre Krahenbühl.

Printre acuzaţii se aflau cele de ‘acţiuni nepotrivite cu caracter sexual, nepotism, represalii, discriminări şi alte abuzuri de autoritate, (comise) în scopuri personale, pentru a reprima divergenţe de opinie legitime’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.