Comisia Europeană denunţă legea poloneză privind media

Publicat:

Comisia Europeană a denunţat joi “semnalul negativ’ pentru libertatea presei dat de votarea unei legi controversate privind media în Polonia, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Proiectul de lege polonez privind radiodifuziunea trimite un semnal negativ. Avem nevoie de o lege privind libertatea media în întreaga UE pentru a apăra libertatea media şi a susţine statul de drept”, a reacţionat vicepreşedinta executivului din Bruxelles Vera Jurova într-un comentariu postat pe contul său de Twitter.


Citeşte şi: Noua Zeelandă îşi redeschide frontierele în 2022 persoanelor vaccinate din ţări cu risc scăzut – Black News

“Pluralismul media şi diversitatea opiniilor sunt lucruri pe care democraţiile puternice le consideră binevenite şi nu împotriva cărora luptă”, a adăugat ea.

Legea privind media, aşa-numită “Lex TVN”, votată miercuri de parlament a fost criticată de opoziţia poloneză, care o consideră o consideră o ameninţare pentru libertatea presei şi apreciază că va afecta relaţiile cu SUA.

Coaliţia la putere din Polonia s-a destrămat din cauza acestei legi, odată cu plecarea partidului Acord. Textul a fost adoptat însă cu 228 de voturi pentru şi 216 împotrivă, cu aportul sufragiilor unui grup anti-sistem, Kukiz 15.

Citește și : Anticiclonul ‘Lucifer’ lovește puternic Italia cu temperaturi record de 48,8 grade Celsius

Potrivit partidului la putere Lege şi justiţie (PiS), această lege este necesară pentru a împiedica puterile străine ostile să preia controlul asupra difuzorilor în Polonia. Legea le interzice societăţilor non-europene să deţină mai mult de 49% dintr-o media poloneză.

Aceasta ar putea forţa în special grupul american Discovery să vândă mare parte din participaţia sa în reţeaua de televiziune privată poloneză TVN, adesea critică faţă de guvernul conservator.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a declarat miercuri seară “profund preocupat” de votarea acestei legi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.