Comisia Europeană lansează bătălia pentru bugetul multianual al UE post-Brexit

Publicat:

Membrii Comisiei Europene s-au reunit miercuri pentru a conveni proiectul viitorului cadru financiar multianual 2021-2027 care este de aşteptat să dea naştere unor dezbateri intense între statele membre ale Uniunii Europene în legătură cu modalităţile de finanţare a deficitului financiar cauzat de ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Un proiect de buget intrat în posesia Reuters a confirmat planurile de sporire a fondurilor alocate cercetării şi tehnologiei digitale, stabilităţii zonei euro, compensării zonei euro şi, în special, apărării comune şi pazei frontierelor.


Citeşte şi: Premierul nipon NU va muta ambasada ţării sale din Tel Aviv

De asemenea, este introdus un nou mecanism de a penaliza ţările – mai ales cele foste comuniste – ale căror guverne încalcă regulile UE privind asigurarea independenţei sistemului judiciar şi statul de drept. Statele respective ar putea fi supuse unei tăieri a finanţărilor de la bugetul comunitar.

”Un buget pentru o Europă care protejează, consolidează şi apără”, a menţionat Comisia Europeană în proiectul său de buget multianual, solicitându-le celor 27 de state care vor rămâne în UE să acopere un deficit de cel puţin 10 miliarde de euro anual, cauzat de Brexit, începând din anul 2020.

Comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger (foto), care va prezenta miercuri la prânz propunerile CE, a afirmat că disputele între ţările membre privind viitorul buget multianual al UE sunt inerente. ”Vor fi reduceri, ceea ce atrage critici din partea multor ţări, şi vor fi noi cheltuieli, ceea ce va face ca alte ţări să fie nemulţumite”, a spus el.

Unii dintre cei mai bogaţi contributori la bugetul UE, precum Olanda şi Suedia, au anunţat deja că nu vor plăti mai mult pentru a acoperi deficitul cauzat de Brexit.

Vezi şi: Capitala Armeniei este ‘paralizată’ de proteste (VIDEO). Şoseaua spre aeroport a fost închisă

Germania şi Franţa au declarat că sunt dispuse să-şi suplimenteze contribuţiile la bugetul UE în măsura în care cele două ţări sunt de acord cu obiectivele acestuia.

Ottinger a menţionat că plăţile directe către agricultori, ce reprezintă aproape o treime din întregul buget comunitar, vor fi tăiate cu circa 5% în termeni generali, marile exploataţii agricole având plafonate aceste subvenţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.