Comisia Europeană lansează o dezbatere privind răspunsul la impactul îmbătrânirii populaţiei

Publicat:

Comisia Europeană a prezentat miercuri o carte verde prin care lansează o amplă dezbatere de orientare cu privire la provocările şi oportunităţile pe care le cunoaşte societatea în curs de îmbătrânire a Europei, informează un comunicat al executivului comunitar, potrivit agerpres.  

Aceasta pune în discuţie impactul acestei tendinţe demografice pronunţate în întreaga noastră economie şi societate şi invită opinia publică să îşi exprime punctul de vedere, în cadrul unei consultări publice, cu privire la modul în care să i se răspundă. Consultarea publică va fi deschisă timp de 12 săptămâni.


Citește și : FBI nu ştie nici acum unde este laptopul lui Nancy Pelosi FURAT din Capitoliu

“Faptul că trăim o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă decât generaţiile anterioare demonstrează succesul şi puterea economiei noastre sociale de piaţă, dar aduce şi noi provocări şi oferă oportunităţi pe care trebuie să le avem în vedere. Prezenta carte verde va lansa o discuţie cu privire la exploatarea întregului potenţial al îmbătrânirii populaţiei – a vectorilor inovării pe care îi prezintă aceasta, cât şi cu privire la răspunsurile politice necesare”, a declarat Dubravka Suica, vicepreşedintă a CE pentru democraţie şi demografie.

Cartea verde structurează dezbaterea privind îmbătrânirea populaţiei aducând în discuţie viteza şi amploarea schimbărilor în societate şi întrebările pe care aceasta trebuie să şi le pună cu privire la acest fenomen. Acest lucru include totul, de la promovarea unui stil de viaţă sănătos şi a învăţării pe tot parcursul vieţii la consolidarea sistemelor de sănătate şi de îngrijire pentru a putea răspunde nevoilor persoanelor în vârstă.

Documentul subliniază necesitatea de a aduce mai multe persoane pe piaţa forţei de muncă, evidenţiază oportunităţile de creare de locuri de muncă şi analizează impactul îmbătrânirii asupra carierelor, bunăstării, pensiilor, protecţiei sociale şi productivităţii.

Totodată, cartea verde adoptă o abordare bazată pe ciclul de viaţă, reflectând impactul universal al îmbătrânirii asupra tuturor generaţiilor şi etapelor vieţii. Se subliniază, astfel, importanţa găsirii unui echilibru just între formularea de soluţii durabile pentru sistemele de protecţie socială şi consolidarea solidarităţii între generaţii.

Citește și : Fostul bodyguard al lui Macron este acuzat pentru paşapoartele sale diplomatice şi de serviciu

Numărul persoanelor în vârstă din UE va creşte pe parcursul deceniilor viitoare. Astăzi, 20% din populaţie depăşeşte vârsta de 65 de ani, iar până în 2070 se estimează că proporţia va fi de 30%. În acelaşi timp, se estimează că proporţia persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va creşte de peste două ori, atingând 13% în 2070. În mod similar, numărul persoanelor care ar putea avea nevoie de îngrijire pe termen lung va creşte de la 19,5 milioane în 2016 la 23,6 milioane în 2030 şi la 30,5 milioane în 2050, estimează executivul comunitar.

Consultarea publică lansată miercuri este deschisă cetăţenilor şi organizaţiilor interesate din toate statele membre, inclusiv de la nivel regional şi local. Rezultatele consultării vor contribui la identificarea sprijinului necesar pentru cetăţeni, pentru regiunile şi comunităţile acestora. Pe baza rezultatelor, Comisia Europeană va examina posibilele răspunsuri de politică pentru a consolida eforturile statelor membre şi ale regiunilor cu privire la abordarea problemelor legate de îmbătrânirea populaţiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.