X

Comisia Europeană: Moldova între un stadiu incipient pentru crearea unei economii de piaţă funcţionale

Republica Moldova se află între un stadiu incipient şi un anumit nivel de pregătire pentru crearea unei economii de piaţă funcţionale. Acest lucru se menţionează în raportul CE, prezentat miercuri la Bruxelles.

“Autorităţile s-au angajat să asigure stabilitatea macroeconomică şi reforma economică în condiţiile economice şi sociale dificile cauzate de invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia”, se arată în raport.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

CE notează că “statul continuă să aibă o influenţă semnificativă asupra sectoarelor cheie ale economiei, inclusiv telecomunicaţiile, energia şi transportul, precum şi asupra preţurilor”.

“În pofida recesiunii economice, sectorul financiar rămâne stabil, reflectând impactul reformelor anterioare şi al măsurilor rapide de reglementare”.

Piaţa muncii şi-a revenit după pandemie şi a fost relativ rezistentă în 2022″, se arată în documentul citat.

Comisia consideră că Moldova se află între o etapă incipientă şi un anumit nivel de pregătire în ceea ce priveşte capacitatea sa de a face faţă presiunilor competitive şi forţelor pieţei din UE.

“În pofida investiţiilor mari în educaţie, rezultatele rămân semnificativ mai mici decât în UE. Acest lucru contribuie la o nepotrivire persistentă între nivelul de calificare al forţei de muncă şi cerinţele angajatorilor, ceea ce reprezintă o constrângere cheie asupra mediului de afaceri”, notează raportul CE.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Tags: bruxellescecomisia europeanaMoldova
Categorii: Știrile zileiU.E.