Comisia Europeană va dona Ucrainei 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu pe fondul riscului nuclear

Publicat:

Comisia Europeană a anunțat că va dona Ucrainei 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu, pe fondul temerilor că luptele din zona centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, ar putea duce la o catastrofă nucleară , informează mediafax.

Comisia a declarat că a primit o cerere din partea guvernului ucrainean pentru tablete de iodură de potasiu “ca măsură de siguranță preventivă” pentru a crește nivelul de protecție în jurul centralei nucleare, conform The Guardian.


Citește și : China impune lockdown pentru milioane de locuitori din jurul Beijingului

Tabletele ar urma să fie utilizate “în scenarii limitate pentru a evita ca iodul radioactiv inhalat sau înghițit să fie absorbit de tiroidă”, a precizat comisia.

UE livrează “preventiv” tablete de iodură de potasiu în Ucraina pentru a oferi protecție populației “în cazul expunerii la niveluri ridicate de radiații”, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, într-un comunicat.

Acesta a adăugat: „Nicio centrală nucleară nu ar trebui să fie folosită vreodată ca teatru de război. Este inacceptabil ca viețile civililor să fie puse în pericol”.

Citește și : Heinz-Christian Strache SCAPĂ de condamnare într-un dosar de corupţie

Centrala de la Zaporojie, cu 6 din cele 15 reactoare ucrainene, este controlată de trupele ruse de la începutul lui martie.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardarea zonei din jurul complexului nuclear, pe malul Niprului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 după o lungă aşteptare

Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 după o lungă aşteptare Prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliaţii NATO a ajuns...

Zelenski, despre sancţiunile impuse sportivilor ruşi şi belaruşi la JO de la Paris: ‘Doar jumătăţi de măsură!’

Zelenski, despre sancţiunile impuse sportivilor ruşi şi belaruşi la JO de la Paris: 'Doar jumătăţi de măsură!' Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat drept "jumătăţi...

Trupele ucrainene încearcă să încetinească înaintarea rusă către oraşul cheie Pokrovsk

Trupele ucrainene încearcă să încetinească înaintarea rusă către oraşul cheie Pokrovsk Forţele ucrainene îşi continuă retragerea din apropierea oraşului Pokrovsk, un nod strategic de transport...

Putin dublează plățile pentru cei care se înscriu să lupte în Ucraina

Putin dublează plățile pentru cei care se înscriu să lupte în Ucraina Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să atragă voluntari suplimentari pentru războiul său împotriva...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.