Comunitatea internaţională ‘îşi pierde răbdarea’ faţă de atitudinea talibanilor (ONU)

Publicat:

Comunitatea internaţională “îşi pierde răbdarea” faţă de atitudinea talibanilor, a spus un reprezentant al ONU în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate despre situaţia din Afganistan, potrivit AFP, scrie agerpres.

“Mă tem ca o mare parte din comunitatea internaţională să nu-şi fi pierdut răbdarea în privinţa strategiei de consultare cu autorităţile talibane”, a declarat Markus Potzel, reprezentant adjunct al Naţiunilor Unite în Afganistan.


Citește și : Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China

“Au existat câteva evoluţii pozitive în ultimele luni, însă au fost prea puţine şi prea lente şi nu compensează punctele negative”, a adăugat el.

“Răspunsul talibanilor rămâne ambiguu în legătură cu măsura în care vor să aibă contacte cu exteriorul, în absenţa recunoaşterii oficiale şi cu condiţia de a fi în acord cu interpretarea lor asupra legii Sharia”, notează la rândul său secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în raportul său trimestrial publicat marţi cu această ocazie.

El precizează în special că anunţul din august făcut de SUA privind moartea într-un atac cu dronă la Kabul a şefului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, “a scos în evidenţă legăturile persistente între gruparea teroristă şi talibani, ceea ce contrazice angajamentele asumate de aceştia din urmă asupra planului de luptă împotriva terorismului”.

Raportul denunţă de asemenea “restricţiile severe” impuse în continuare drepturilor femeilor şi fetelor, în special interzicea învăţământului secundar.

Într-o declaraţie comună axată pe educaţia fetelor, cei zece membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate şi cele cinci ţări care vor avea un loc în Consiliu anul viitor au făcut apel la talibani “să revină imediat asupra acestei decizii”.

“Comunitatea internaţională nu a uitat şi nu va uita femeile şi fetele afgane”, au insistat ei.

Citește și : Rusia deschide un centru de recrutare chiar la frontiera cu Georgia

“Am lucrat intens pentru a avea o declaraţie a întregului Consiliu, însă nu am reuşit asta”, a declarat în faţa presei ambasadoarea norvegiană Mona Juul, sugerând astfel opoziţia a cel puţin unuia dintre membrii permanenţi care deţin un drept de veto.

Potrivit unei surse diplomatice, China şi Rusia s-au opus unei declaraţii comune care nu ar include de asemenea şi o cerere de deblocare a activelor afgane îngheţate de la revenirea talibanilor la putere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Soluţia găsită de rapperul Snoop Dog pentru a face faţă caniculei de la Jocurile Olimpice

Soluţia găsită de rapperul Snoop Dog pentru a face faţă caniculei de la Jocurile Olimpice Valul de căldură continuă să se răspândească în Franţa, cu...

‘Planeta maimuţelor: Noul regat’ şi ‘Crime în imobil’, sezonul 4, între noutăţile lunii august la Disney+

'Planeta maimuţelor: Noul regat' şi 'Crime în imobil', sezonul 4, între noutăţile lunii august la Disney+ "Planeta maimuţelor: Noul regat", "Exploratorii oceanelor", o producţie National...

VIDEO – Kamala Harris, susţinută de cântăreaţa de rap Megan Thee Stallion în timpul unui miting

VIDEO - Kamala Harris, susţinută de cântăreaţa de rap Megan Thee Stallion în timpul unui miting Megan Thee Stallion a cântat marţi la Atlanta, la...

Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial al UNESCO în 2025

Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial al UNESCO în 2025 Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.