Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată

Publicat:

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată

Curtea Supremă iraniană a anulat condamnarea la moarte a celebrului rapper Toomaj Salehi, închis de mai bine de un an şi jumătate pentru sprijinul său pentru mişcarea de protest din 2022, a anunţat sâmbătă avocatul său, potrivit AFP.

“Condamnarea la moarte (a rapperului) a fost anulată”, a declarat avocatul pe reţeaua de socializare X, adăugând că Curtea Supremă a dispus desfăşurarea unui nou proces. “Curtea Supremă a prevenit o eroare judiciară”, a spus el, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Cântăreţul în vârstă de 33 de ani, care îşi foloseşte prenumele drept nume de scenă, a fost condamnat la moarte în aprilie de către tribunalul revoluţionar din Isfahan (centru) pentru infracţiunea denumită în Codul Penal iranian “corupţie pe Pământ”, una dintre cele mai grave acuzaţii. Avocaţii săi au făcut apel la sentinţă.

Verdictul a stârnit proteste puternice în întreaga lume şi în comunitatea artistică a ţării. Au fost organizate demonstraţii de sprijin în mai multe oraşe din întreaga lume, inclusiv Toronto, Paris şi Sydney.

Susţinătorii tânărului artist au lansat şi o campanie pe reţelele de socializare sub hashtag-ul #SaveToomaj.

La Geneva, experţii independenţi ai Naţiunilor Unite au declarat că sunt “alarmaţi” de condamnarea la moarte a rapperului şi de “presupusele rele tratamente” comise împotriva lui în timpul detenţiei sale.

Toomaj Salehi a fost arestat în octombrie 2022 şi închis în închisoarea Dastgerd, în provincia sa natală Isfahan, înainte de a fi condamnat iniţial la şase ani şi trei luni de închisoare pentru “corupţie pe Pământ”.

A fost eliberat în noiembrie 2023, dar arestat din nou aproximativ zece zile mai târziu.

Tânărul rapper susţinuse prin melodiile sale şi pe reţelele de socializare mişcarea de protest declanşată după moartea în detenţie, la 16 septembrie 2022, a lui Mahsa Amini, o tânără iraniană de origine kurdă arestată de poliţia morală, care a acuzat-o de încălcarea codului vestimentar impus femeilor din Iran.

Sute de persoane, inclusiv din rândul forţelor de ordine, au fost ucise şi alte mii arestate în timpul amplelor demonstraţii care au avut loc în octombrie şi noiembrie 2022 în Iran şi despre care Teheranul crede că au fost alimentate de Israel şi de state occidentale.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Nouă persoane au fost executate în legătură cu această mişcare de protest, potrivit ONG-urilor. Alte şase sunt ameninţate cu o execuţie iminentă, potrivit ONG-ului Iran Human Rights.

În aprilie, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a cerut autorităţilor iraniene să anuleze condamnarea la moarte a tânărului rapper, cerând “eliberarea imediată şi necondiţionată” a acestuia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.