Condiţiile de detenţie ale opozantului rus Ilia Iaşin se deteriorează (avocat)

Publicat:

Condiţiile de detenţie ale opozantului rus Ilia Iaşin se deteriorează (avocat)

Condiţiile de detenţie ale opozantului rus Ilia Iaşin, încarcerat pentru că a denunţat crimele imputate Moscovei în Ucraina, s-au deteriorat odată cu transferul său într-o celulă punitivă, a denunţat joi avocatul său într-o declaraţie pentru AFP.

Ilia Iaşin, un apropiat al defunctului lider al opoziţiei ruse Boris Nemţov, asasinat în februarie 2015 pe un pod nu departe de Kremlin, a fost condamnat la sfârşitul anului 2022 la opt ani de închisoare pentru că a denunţat “uciderea de civili” în localitatea ucraineană Bucea în 2022, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Potrivit avocatului său Mihail Biriukov, Iaşin a fost transferat săptămâna trecută într-o celulă cu condiţii de detenţie şi mai stricte, fiindu-i impuse în special “restricţii privind deplasarea pe teritoriul coloniei penitenciare, pentru colete şi vizite”.

Opozantul însuşi a indicat într-un mesaj publicat marţi de către apropiaţi ai săi pe reţelele de socializare că este deţinut într-o “celulă punitivă”, în care îi este “dificil atât emoţional, cât şi fizic”.

El a asigurat totodată că are “inima împăcată şi moralul satisfăcut” căci aceasta înseamnă că lupta sa împotriva puterii “inspiră oamenii”.

Iaşin a apărut joi prin videoconferinţă în faţa unui tribunal pentru a contesta statutul de “agent străin” impus de autorităţi. El a apărut zâmbind, în spatele gratiilor, în ţinută de deţinut, cu un drapel cu vulturul bicefal rusesc în spatele său.

“Legea privind agenţii străini este un instrument de luptă împotriva disidenţei. Aceasta îi intimidează pe cei care se încumetă să critice guvernul”, a denunţat el.

Părinţii săi, prezenţi în instanţă alături de aproximativ 20 de susţinători, s-au declarat “îngrijoraţi” de soarta fiului lor, exprimându-şi în acelaşi timp “încrederea în el”. “Va rezista la orice”, a asigurat mama sa, Tatiana Iaşina.

Galina, o studentă de 18 ani care a venit să-l sprijine pe opozant, a declarat pentru AFP că “admiră idealismul său”. “El mă inspiră. Vreau să acţionez în acelaşi mod, să trăiesc în acelaşi fel”, spune ea.

Un alt opozant încarcerat, Vladimir Kara-Murza, se confruntă de asemenea cu înăsprirea condiţiilor de detenţie, a declarat miercuri seara fostul său avocat, Vadim Prohorov, care a trebuit să fugă din Rusia.

Potrivit lui Prohorov, opozantul a fost trimis într-o celulă punitivă pentru şase luni pentru că nu şi-a ţinut mâinile la spate “timp de câteva secunde” atunci când i s-a cerut.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Pentru Kara-Murza, care a supravieţuit la două tentative de otrăvire înainte de a fi arestat, “aceste condiţii sunt echivalente torturii şi reprezintă un risc real pentru sănătatea şi viaţa sa”, avertizează avocatul pe Facebook.

Aproape toţi oponenţii lui Vladimir Putin se află fie în închisoare, fie în exil în străinătate, din cauza unei represiuni generalizate în Rusia, adaugă AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.