Conducerea Academiei Cesar demisionează în bloc

Publicat:

Conducerea Academiei Cesar, instituţia ce atribuie premiile omonime, considerate echivalentul francez al premiilor Oscar, a anunţat joi seară “demisia sa colectivă”, cu 15 zile înainte de următoarea gală de decernare a acestor trofee, pe fondul unei crize marcate de critici legate de maniera sa opacă de administrare şi de polemici care îl vizează pe Roman Polanski, informează AFP, potrivit agerpres.

“Pentru a-i onora pe cei care au făcut cinema în 2019, pentru a regăsi liniştea şi pentru ca sărbătoarea cinematografiei să rămână o sărbătoare, consiliul de administraţie al Asociaţiei pentru Promovarea Cinematografiei (care conduce Academie des Arts et Technique du Cinema) a luat în unanimitate decizia de a demisiona”, a transmis Academia, prezidată din 2003 de producătorul de film Alain Terzian.


Citeşte şi: Venezuela îşi trimite armata la graniţa cu Columbia

“Această demisie colectivă va permite demararea unui proces de reînnoire completă a conducerii”, se afirmă în acelaşi comunicat al Academiei Cesar.

O adunare generală va avea loc după cea de-a 45-a gală a premiilor Cesar, programată pe 28 februarie, şi va reprezenta o bună ocazie pentru a alege “o nouă conducere şi pentru a pregăti astfel, sub egida CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei), modificări ale statutului fondator al Asociaţiei pentru Promovarea Cinematografiei (APC) şi să implementeze măsurile de modernizare anunţate”.

Acest anunţ şoc a fost făcut după un editorial apărut luni seară în cotidianul Le Monde, în care 400 de personalităţi din industria cinematografică, inclusiv Omar Sy, Bertrand Tavernier, Michel Hazanavicius, Jacques Audiard, Marina Fois şi Agnes Jaoui, au cerut “o reformă în profunzime” a Academiei Cesar.

Criticile lor au vizat anumite “disfuncţionalităţi”, “o opacitate a conturilor” şi a statute care “nu au evoluat de foarte mult timp” şi care se bazează în continuare pe “cooptare”.

Citeşte şi: Secretarul american al Justiţiei critică Twitter-urile lui Trump: ‘Îmi fac munca imposibilă!’

Lista membrilor Academiei Cesar, alcătuită din aproximativ 4.700 de profesionişti din industria cinematografică, este confidenţială. Pentru a face parte din această instituţie, un cineast trebuie să aibă cel puţin doi sponsori şi să fi participat la cel puţin trei lungmetraje în cinci ani.

Academia însăşi este administrată de APC, ai cărei membri, în număr total de 47, sunt profesionişti premiaţi cu Oscar, foşti preşedinţi şi diverse alte personalităţi.

Printre ei se află şi regizorul franco-polonez Roman Polanski, vizat de acuzaţii de viol şi aflat în fruntea nominalizărilor din acest an cu filmul său “J’accuse”, un fapt criticat de feministe şi de opinia publică. Asociaţii precum Osez le feminisme! doresc să organizeze un protest în seara galei Cesar, în faţa Sălii Pleyel din Paris.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini Italia a simplificat condiţiile de intrare în ţară şi a redus obstacolele birocratice pentru muncitorii străini, în...

Zeci de paramedici şi pompieri ucişi în Liban în bombardamentele israeliene din ultimele zile

Zeci de paramedici şi pompieri ucişi în Liban în bombardamentele israeliene din ultimele zile Peste 40 de paramedici şi pompieri au fost ucişi în...

Străinii fug din Liban pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică

Străinii fug din Liban pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică Cetăţenii străini din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu - inclusiv români - au început...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.