Conectarea mai multor baze de date privind migraţia în UE îngrijorează Agenţia pentru Drepturi Fundamentale

Publicat:

Propunerile de conectare a mai multor baze de date mari privind migraţia în UE prezintă diferite riscuri pentru drepturile omului, a avertizat Agenţia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a blocului comunitar, relatează dpa, potrivit agerpres.

Miercuri, agenţia UE cu sediul la Viena a publicat un raport privind datele biometrice şi utilizarea lor actuală şi viitoare în sistemele de date ale UE.


Citește și: Două avioane de pasageri s-au ciocnit pe cel mai mare aeroport din Israel – FOTO/VIDEO

În prezent, trei baze de date sunt utilizate pentru procesarea cererilor de azil şi de viză, precum şi a controalelor poliţiei şi de frontieră.

UE analizează în prezent un plan de legare a acestor baze de date existente, precum şi a celor viitoare ce ar trebui să identifice călătorii care îşi depăşesc vizele sau care prezintă riscuri pentru public.

“Există câştiguri legate de drepturile fundamentale, dar şi riscuri mari” asociate cu planul Comisiei Europene, a declarat Ann-Charlotte Nygard, care gestionează activitatea FRA privind migraţia.

O latură pozitivă este conectarea diferitelor seturi de date ce ar face mai uşor să fie găsiţi copiii dispăruţi ai migranţilor şi să se lupte împotriva infractorilor care îi exploatează.

Citește și: Șeful Pentagonului știe care este scopul rușilor: ‘Vor să spargă unitatea NATO’

Cu toate acestea, experţi în materie de drepturi ai FRA au avertizat că interconectarea acestor baze de date le face mai atractive pentru hackeri ai unor guverne străine şi infractori cibernetici.

Chiar şi astăzi, datele UE privind solicitanţii de azil sunt “deosebit de atractive pentru a fi piratate de regimuri opresive”, notează FRA.

Legarea bazelor de date privind migraţia poate de asemenea face mai dificil pentru migranţi să obţină eliminarea sau corectarea înregistrărilor personale şi creşte riscul ca reprezentanţi ai autorităţilor de aplicare a legii să acceseze date pe care nu ar trebui să le folosească, potrivit FRA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.