Conferinţa de Securitate de la Munchen abordează direcţia lumii occidentale şi numeroasele crize

Publicat:

Preşedintele german Frank Walter Steinmeier inaugurează vineri o nouă ediţie a Conferinţei de Securitate de la Munchen, care se va desfăşura în contextul a numeroase crize internaţionale şi într-un moment în care, consideră directorul ei, Wolfgang Ischinger, sunt puse sub semnul întrebării ”valorile” Occidentului, consemnează agenţia EFE, scrie agerpres.

”Lumea a devenit mai periculoasă în ultimii ani. Pentru a acoperi toate crizele actuale am fi avut nevoie de cel puţin patru zile, nu de două zile şi jumătate”, a spus Ischinger în faţa presei la Berlin.


Citește și : Aproximativ jumătate de milion de români au aplicat pentru statutul de rezident în Regatul Unit

”De la A, de la Afganistan, şi până la Y, de la Yemen, crizele cuprind aproape întreg alfabetul, trecând prin S, de la Siria, şi U, de la Ucraina”, a mai spus el.

Organizatorii au dat unui document despre această conferinţă titlul ‘Westlessness’, un neologism englezesc care s-ar putea traduce prin ”mai puţin Occident” sau ”vidul Occidentului”. Ideea acestui titlu, explică Ischinger, a fost să ilustreze actuala situaţie de securitate, în care ”valorile lumii occidentale” sunt tot mai mult puse sub semnul întrebării. Această îndoială nu vine doar din exterior, ci şi în interiorul lumii occidentale consensul cu privire la valorile comune este tot mai fragil, a mai spus gazda reuniunii, potrivit relatării agenţiei EFE. El consideră astfel că această conferinţă este cadrul adecvat pentru a discuta implicaţiile faptului că lumea occidentală nu poate ajunge la un acord pentru o strategie comună.

La conferinţa de la Munchen sunt aşteptaţi peste 500 de oficiali de rang înalt, printre care 40 de şefi de stat sau de guvern şi mai mult de 100 de miniştrii de externe sau ai apărării.

Printre alţii, vor fi prezenţi preşedintele francez Emmanuel Macron, secretarul american de stat Mike Pompeo, premierul canadian Justin Trudeau, premierul olandez Mark Rutte, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, cel chinez, Wang Yi, şi iranian Mohammad Javad Zarif.

Din delegaţia americană vor face de asemenea parte secretarul apărării, Mark Esper, şi cel al Energiei, Dan Brouillet. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, este şi ea aşteptată la conferinţă.

Vor mai veni la Munchen preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar printre reprezentanţii companiilor se va număra şi fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

Citește și : Franţa ignoră avertismentele americane şi ‘bate palma’ cu Huawei

În timpul conferinţei se vor desfăşura reuniuni bilaterale, va fi organizată o întâlnire a participanţilor la conferinţa de la Berlin privind Libia şi o alta a miniştrilor din statele coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Se vor aborda de asemenea cooperarea internaţională în combaterea noului coronavirus şi teme de securitate cibernetică.

Conferinţa de Securitate de la Munchen a fost creată în anul 1963 cu scopul de a le oferi politicienilor şi experţilor un cadru neutru de discuţie pentru problemele de securitate.

Potrivit unui comunicat al guvernului român, prim-ministrul interimar Ludovic Orban participă la această conferinţă, de joi până duminică. El are programate întrevederi cu omologi din mai multe state, precum şi cu reprezentanţi de vârf ai comunităţii de afaceri. În ajunul Conferinţei, prim-ministrul Orban este invitat de onoare şi va susţine o alocuţiune în cadrul “European Dinner”, eveniment organizat de Conferinţa pentru Europa de la Munchen.

Agenda şefului Guvernului român include participarea la dineul de stat oferit de prim-ministrul Landului Bavaria, Markus Soder, precum şi susţinerea unei intervenţii, alături de reprezentanţi ai instituţiilor UE şi omologi europeni, la un panel pe tema “Viitorului Uniunii Europene”.

Din delegaţia care îl însoţeşte la Munchen pe Ludovic Orban fac parte ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Ion Oprişor, alături de ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.