Conflict în Balcani: Procurorul TPIY aduce un omagiu supravieţuitorilor, ‘adevăraţii eroi’

Publicat:

Procurorul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY, cu sediul la Haga) Serge Brammertz (foto) a adus un omagiu luni supravieţuitorilor conflictului din Balcani veniţi să depună mărturie în mai multe procese şi a lansat un apel la reconciliere într-o regiune care este încă fracturată, relatează marţi AFP, conform agerpres.

‘Adevăraţii eroi, singurii eroi sunt supravieţuitorii care au venit la TPIY, cei care au supravieţuit într-o groapă comună ore întregi şi care, după câţiva ani, au venit să-şi spună povestea şi să-i înfrunte pe vinovaţi’, a declarat Serge Brammertz.


Procurorul TPIY şi echipa sa au fost deseori inspiraţi de curajul victimelor în încercarea de a-i aduce în faţa justiţiei pe criminalii de război, a mărturisit Brammertz într-un interviu acordat AFP cu două zile înainte de verdictul istoric care va fi dat împotriva fostului lider militar al sârbilor din Bosnia Ratko Mladic.

Citeşte şi: INCENDIU puternic la Londra. O femeie a murit – FOTO/VIDEO

‘Victimele ne-au dat cu adevărat, echipei mele şi mie însumi, energia necesară pentru a ne face treaba pentru că ele ne amintesc de fiecare dată, din nou şi din nou, de ce a fost creat acest tribunal’, a continuat el.

La peste 20 de ani de la conflictele care au dezmembrat fosta Iugoslavie, Ratko Mladic, 74 de ani, supranumit ‘măcelarul din Balcani’, va afla miercuri verdictul TPIY care va închide o pagină a Istoriei.

Căci după ce, în cursul ultimilor doi ani, l-a judecat pe Ratko Mladic şi l-a condamnat pe alter ego-ul său politic Radovan Karadzic la 40 de ani de închisoare, TPIY îşi va închide definitiv porţile la 31 decembrie, cu un bilanţ de 161 de persoane învinuite.

Ultimul care va fi judecat în prima instanţă, generalul Mladic este urmărit pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), care s-a soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate.

Acuzarea a cerut condamnarea la închisoare pe viaţă împotriva lui Mladic. Serge Brammertz se declară ‘încrezător’, şi ‘aşteaptă pronunţarea celei mai grele pedepse’, ‘cea pe care Mladic o merită pe baza dovezilor prezentate şi luând în considerare nivelul ridicat de responsabilitate’.

TPIY se pregăteşte să dea ‘una dintre cele mai importante verdicte din istoria sa’, a subliniat procurorul.

De la biroul său din cadrul tribunalului cu sediul la Haga, el îşi aminteşte că de la primele întâlniri cu victimele bosniace, cea mai mare cerere ‘a fost mereu de a-i vedea pe (Radovan) Karadzic şi (Ratko) Mladic arestaţi şi aduşi în faţa justiţiei’.

Astfel, încheierea activităţii TPIY fără judecarea celor doi, acuzaţi de cele mai grave atrocităţi comise în Europa de la cel De-al Doilea Război Mondial, ‘ar fi fost pentru totdeauna unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria tribunalului’, a mărturisit procurorul.

Călătorind frecvent în regiunea Balcanilor, procurorul şi-a exprimat preocuparea faţă de recrudescenţa naţionalismului şi ‘politicienii care îi glorifică astăzi pe criminalii de război’, adăugând că ‘situaţia a regresat în ultimii ani’.

Citeşte şi: Putin s-a întâlnit cu Bashar al-Assad la Soci şi l-a ‘felicitat’ pentru rezultatele în lupta împotriva terorismului

‘Am sperat că va exista o acceptare a greşelilor, că va exista o acceptare comună a trecutului. Nu este cazul’, a spus cu regret Serghei Brammertz. ‘Dacă nu puteţi fi de acord cu trecutul, cum puteţi construi un viitor împreună?’, a întrebat el. ‘Sper sincer că o nouă generaţie din fosta Iugoslavie va avea o lectură mult mai critică a trecutului pentru a avansa împreună’, a explicat procurorul TPIY.

Verdictul împotriva lui Ratko Mladic al TPIY urmează să fie anunţat miercuri. Mladic este inculpat pentru 11 capete de acuzare, în special pentru rolul său în asediul asupra oraşului Sarajevo şi în masacrul de la Srebrenica în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia.

Justiţia internaţională a calificat drept act de genocid masacrul de la Srebrenica, în care au fost ucişi peste 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci (musulmani) care încercau să fugă din această enclavă musulmană în iulie 1995. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.