Conflictul din Ucraina se află în mod constant pe agenda Parlamentului European

Publicat:

Conflictul din Ucraina se află în mod constant pe agenda Parlamentului European, care susţine că trebuie mers şi mai departe după cele opt pachete de sancţiuni adoptate până acum de Uniunea Europeană contra Rusiei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al legislativului european, Jaume Duch Guillot, potrivit agerpres.

Într-o întâlnire cu un grup de jurnalişti români, Duch Guillot a menţionat că, practic, evoluţiile din Ucraina au făcut obiectul dezbaterilor eurodeputaţilor în fiecare sesiune plenară a Parlamentului European după 24 februarie, data începerii agresiunii militare ruse nejustificate şi neprovocate împotriva Ucrainei.


Citește și : Ursula von der Leyen va face o vizită în Republica Moldova

De asemenea, Parlamentul European şi-a extins relaţiile cu Rada Supremă, parlamentul unicameral de la Kiev. La sesiunea plenară a PE din luna martie, la doar două săptămâni de la începerea invaziei ruse în Ucraina, o delegaţie a Radei (incluzând atât deputate de la putere, cât şi din opoziţie) s-a întâlnit la Strasbourg cu reprezentanţi ai mai multor grupuri politice europarlamentare, mesajul transmis fiind acela că ucrainenii sunt decişi să lupte pentru a-şi apăra ţara care devenise deja ţinta războiului lui Vladimir Putin.

Un alt subiect de pe agenda legislativului UE este reprezentat de consecinţele Conferinţei privind Viitorul Europei, care s-a încheiat în luna mai, odată cu predarea raportului final cuprinzând propunerile de reformă a Uniunii Europene către preşedinţii Parlamentului European, Comisiei Europene şi Consiliului UE.

Acest proces fără precedent de discuţii, dezbateri şi colaborare între cetăţeni şi politicieni s-a concretizat într-un raport centrat în jurul unui număr de 49 de propuneri şi peste 320 măsuri pentru instituţiile UE, acoperind nouă domenii – schimbări climatice şi mediu; sănătate; o economie mai puternică, justiţie socială şi locuri de muncă; UE în lume; valori şi drepturi, stat de drept, securitate; transformare digitală; democraţie europeană; migraţie; educaţi, cultură, tineret şi sport.

Propunerile au la bază recomandările făcute de cetăţeni care s-au întâlnit în cadrul panelurilor europene ale cetăţenilor şi panelurilor naţionale ale cetăţenilor şi ideile incluse în platforma digitală multilingvă. Jaume Duch Guillot a explicat că Parlamentul European doreşte ca propunerile respective să fie transformate în acţiuni cât mai rapid posibil.

Citește și : SUA: Scrutinul de la mijlocul mandatului, un test pentru viitorul politic al lui Trump

O temă prioritară pentru legislativul UE o constituie migraţia şi azilul.

Nu în ultimul rând, Parlamentul European acordă atenţie apărării libertăţii media şi combaterii dezinformării. Referitor la acest aspect, purtătorul de cuvânt al PE a amintit de cazul ascultărilor ilegale din Grecia, unde Parlamentul European a trimis săptămâna trecută o delegaţie compusă din membri ai comisiei de anchetă privind programele malware (PEGA). Rezultatele vizitei delegaţiei formate din 10 eurodeputaţi, care a avut la Atena întâlniri cu oficialităţi guvernamentale, jurnalişti şi ONG-uri, vor fi prezentate într-o conferinţă de presă la PE în această săptămână.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Drone ucrainene au incendiat două depozite de combustibil din sudul Rusiei

Drone ucrainene au incendiat două depozite de combustibil din sudul Rusiei Drone ucrainene au atacat şi au incendiat două depozite de combustibil în noaptea de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.