Congresmeni americani ameninţă CPI cu represalii dacă emite mandate de arestare împotriva unor politicieni israelieni

Publicat:

Congresmeni americani ameninţă CPI cu represalii dacă emite mandate de arestare împotriva unor politicieni israelieni

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, republicanul Mike Johnson, a calificat marţi drept “ruşinoase” şi “ilegale” mandatele de arestare pe care le-ar pregăti Curtea Penală Internaţională (CPI) în cazul unor oficiali israelieni pentru rolul lor în uciderea de civili în ofensiva contra grupării Hamas în Fâşia Gaza, în timp ce congresmeni republicani lucrează deja la represalii de ordin legal asupra instanţei internaţionale, relatează agenţia EFE.

Tribunalul internaţional cu sediul la Haga investighează încă din 2014 denunţurile privind presupuse crime de război comise de trupele israeliene şi de miliţiile palestiniene. CPI ar putea acum să emită mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu însuşi şi a altor responsabili israelieni, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Conform bilanţului actualizat marţi de guvernul grupării Hamas din Fâşia Gaza, 34.535 de persoane, majoritatea civili, au murit în urma operaţiunii militare lansate de Israel în enclava palestiniană după atacul Hamas din 7 octombrie 2023 în urma căruia circa 1.140 de persoane au fost ucise în Israel, de asemenea majoritatea civili.

Într-un comunicat emis marţi, republicanul Mike Johnson i-a cerut preşedintelui democrat Joe Biden să se împotrivească eventualelor mandate de arestare emise de CPI pe numele oficialilor israelieni, motivând că astfel “CPI şi-ar putea crea şi atribui puteri fără precedent pentru a emite mandate de arestare împotriva liderilor politici, diplomaţilor şi militarilor americani”.

La rândul său, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, republicanul Michael McCaul, a anunţat că lucrează deja la un proiect de lege pentru sancţionarea funcţionarilor CPI.

Această instanţă investighează cazurile de încălcare a dreptului umanitar internaţional. Într-un astfel de caz preşedintele rus Vladimir Putin este vizat de un mandat internaţional de arestare emis în martie anul trecut de CPI după ce mii de copii din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă au fost duşi în Rusia, fără a fi strămutaţi de război.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a asigurat luni că preşedintele Joe Biden nu susţine investigaţia CPI referitoare la Israel şi nu consideră că CPI are competenţă în acest caz.

De partea sa, premierul israelian Benjamín Natanyahu a calificat marţi drept un “scandal la scară istorică” şi posibilitatea ca CPI să emită mandate de arestare împotriva lui, a ministrului apărării Yoav Gallant şi a comandantului Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), generalul Herzi Halevi.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Obiectivul unui asemenea demers al CPI este de a “paraliza capacitatea statului Israel de a se apăra”, este “o crimă de ură antisemită fără precedent”, a susţinut Netanyahu.

“Acest tribunal nu are autoritate asupra statului Israel. Posibilitatea să emită mandate de arestare pentru crime de război împotriva comandanţilor IDF şi liderilor statali (israelieni) este un scandal la scară istorică”, a indicat premierul israelian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jason Momoa confirmă că are o relaţie cu actriţa Adria Arjona

Jason Momoa confirmă că are o relaţie cu actriţa Adria Arjona Actorul american Jason Momoa a confirmat că are o relaţie cu actriţa de origine...

Graceland, renumita casă a lui Elvis Presley, pare să fi scăpat la limită de licitație

Graceland, renumita casă a lui Elvis Presley, pare să fi scăpat la limită de licitație Graceland, renumita casă a lui Elvis Presley, a scăpat la...

Ambasadorul Israelului critică ONU pentru momentul de reculegere în memoria președintelui iranian

Ambasadorul Israelului critică ONU pentru momentul de reculegere în memoria președintelui iranian Ambasadorul Israelului la ONU a criticat Consiliul de Securitate pentru momentul de reculegere...

Ucraina confirmă că a distrus o navă lansatoare de rachete într-un atac asupra Crimeei

Ucraina confirmă că a distrus o navă lansatoare de rachete într-un atac asupra Crimeei Armata ucraineană a declarat marţi că a distrus ultima navă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.