Congresul SUA a aprobat, oficial, vânzarea de avioane de luptă americane F-16 către Turcia

Publicat:

Congresul SUA a aprobat, oficial, vânzarea de avioane de luptă americane F-16 către Turcia

Vânzarea de avioane de luptă americane F-16 către Turcia a fost „aprobată” de Congresul american, punând capăt unor luni de negocieri între Washington şi Ankara, a anunţat duminică ambasadorul SUA în Turcia.

„Decizia (…) Congresului de a aproba achiziţionarea de către Turcia a 40 de avioane F-16 şi 79 de kituri de modernizare este un mare pas înainte”, a salutat ambasadorul Jeff Flake, într-un mesaj publicat de ambasada americană la Ankara pe reţeaua de socializare X, citat de AFP și Agerpres.


Citește și: Airbus avertizează companiile aeriene că va livra cu întârziere avioanele

La 26 ianuarie, guvernul american şi-a dat acordul pentru această vânzare, în valoare de 23 de miliarde de dolari, la trei zile după ce Ankara a ratificat aderarea Suediei la NATO.

Congresul american, notificat în aceeaşi zi cu privire la vânzarea solicitată de Turcia, a avut la dispoziţie un termen de cincisprezece zile – expirat de acum – pentru a se opune acesteia.

Înainte de a da undă verde, Statele Unite au aşteptat ca instrumentele de ratificare de către Turcia a aderării Suediei la NATO să fie depuse fizic la Washington, a declarat un oficial american, reflectând natura extrem de sensibilă a negocierilor care au dus la acest acord.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a blocat timp de 20 de luni intrarea Suediei în Alianţa Atlantică, condiţionase aderarea Suediei de aprobarea “simultană” de către Statele Unite a vânzării de avioane de vânătoare F-16 către ţara sa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alexandr Petkov, deschis pentru colaborare cu Guvernul în realizarea proiectelor în mun. Bălți

Alexandr Petkov, deschis pentru colaborare cu Guvernul în realizarea proiectelor în mun. Bălți Conform întâlnirii planificate anterior, astăzi, 18 iulie, Ministrul Apărării Republicii Moldova Anatolie...

Parlamentul a audiat raportul de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2023

Parlamentul a audiat raportul de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2023 Amenzi aplicate de peste 37 milioane de lei și 15 investigații finalizate privind...

Alexandr Danilov, activistul blocului ‘Victorie’, rămâne în arest preventiv

Alexandr Danilov, activistul blocului 'Victorie', rămâne în arest preventiv Curtea de Apel Cahul a menţinut hotărârea de aplicare a arestului preventiv în cazul activistului blocului...

Gherasimov: Noi ca ţară, nu căutăm scurtături, nu căutăm excepții pe drumul nostru european

Gherasimov: Noi ca ţară, nu căutăm scurtături, nu căutăm excepții pe drumul nostru european Despre următoarele etape și pașii necesari în procesul de aderare la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.