Consiliul de Securitate al ONU prelungeşte cu şase luni mecanimsul de ajutor transfrontalier pentru Siria

Publicat:

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat marţi o rezoluţie care prevede prelungirea cu şase luni, până la 10 ianuarie anul viitor, a mecanismului de ajutor transfrontalier pentru Siria, o durată impusă de Rusia, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Rezoluţia a fost adoptată cu 12 voturi pentru din 15: Rusia, China şi cei zece membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate.


Citește și : Gazprom a redus livrările de gaze către OMV cu 70% din cantitatea comandată

SUA, Regatul Unit şi Franţa s-au abţinut de la vot, pentru a marca dezacordul lor faţă de durata de şase luni a prelungirii mecanismului, perioadă considerată insuficientă pentru a planifica în mod corect furnizarea ajutorului.

”Rusia a forţat mâna întregii lumi: fie dispozitivul să fie închis, fie să fie prelungit cu şase luni”, a explicat pentru AFP un ambasador, sub acoperirea anonimatului, în legătură cu acordul de principiu survenit luni între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.

Pentru a fi adoptat, un text trebuie să primească cel puţin nouă voturi din cele 15, cu condiţia ca niciun vot negativ să nu provină de la vreunul dintre cei cinci membri permanenţi (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia şi China).

Rezoluţia prevede reluarea de către ONU a utilizării punctului de trecere Bab al-Hawa, la frontiera dintre Siria şi Turcia, care nu a mai fost accesibil Naţiunilor Unite începând de duminică seară, după expirarea autorizaţiei ONU.

Citește și : Guvernatorul regiunii Kaliningrad propune interzicerea totală a circulaţiei mărfurilor între statele baltice şi Rusia

Creat în 2014, mecanismul transfrontalier permite furnizarea ajutorului umanitar, fără autorizarea Damascului, pentru peste 2,4 milioane de persoane din regiunea Idlib (nord-vest), aflată sub controlul grupărilor jihadiste şi al rebelilor.

Textul adoptat, prezentat de Irlanda şi Norvegia, integrează posibilitatea unei noi prelungiri a dispozitivului pentru şase luni în ianuarie 2023, cu condiţia adoptării unei noi rezoluţii, aşa cum a propus Rusia săptămâna trecută.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Junk food-ul modifică creierul și comportamentul, arată un studiu nou

Junk food-ul modifică creierul și comportamentul, arată un studiu nou Un studiu recent dezvăluie efecte alimentelor nesănătoase asupra creierului, oferind noi perspective asupra cauzelor obezității. Cercetătorii...

A fost lansat trailerul oficial pentru sezonul 4 al serialului ‘Emily in Paris’

A fost lansat trailerul oficial pentru sezonul 4 al serialului 'Emily in Paris' Sezonul 4 al serialului „Emily in Paris”, difuzat de Netflix, va avea...

Un cântăreţ brazilian a murit electrocutat pe scenă

Un cântăreţ brazilian a murit electrocutat pe scenă Un cântăreț brazilian a murit după ce a fost electrocutat pe scenă, în timpul unui spectacol. Ayres...

Trei filme cu Robert De Niro, în august la Warner TV

Trei filme cu Robert De Niro, în august la Warner TV Warner TV îl sărbătoreşte pe actorul şi regizorul american Robert De Niro, care împlineşte...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.