Consiliul Europei denunţă condiţiile de detenţie a migranţilor din Grecia

Publicat:

Comitetul Consiliului Europei pentru prevenirea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante (CPT) şi-a exprimat preocuparea în legătură cu situaţia din taberele de migranţi din Grecia şi a făcut apel la autorităţile elene să abordeze ”problema larg răspândită şi adânc înrădăcinată” referitoare la violenţele poliţiei, informează marţi un comunicat al CoE şi AFP, potrivit agerpres.

Într-un raport, organismul Consiliului Europei a denunţat condiţiile de primire ”inacceptabile” în care sunt ţinuţi mii de migranţi plasaţi în centrele de reţinere din Grecia: celule murdare şi suprapopulate, lipsa hranei şi a apei potabile, violenţele poliţiei.


”Ţinerea oamenilor în astfel de condiţii poate fi considerată un tratament inuman şi degradant şi care, printre altele, reprezintă un risc pentru sănătatea publică”, afirmă experţii organizaţiei paneuropene în raportul întocmit ca urmare a două vizite, în aprilie şi iulie 2016, în Grecia.

Citeşte şi: Boris Johnson îi linişteşte pe românii din UK: ‘Am fi NEBUNI să îi lăsăm să plece!’

Delegaţii CPT au vizitat circa douăzeci de tabere, birouri ale poliţiei sau posturi de frontieră, unde migranţii erau ţinuţi săptămâni, chiar luni de zile. Ei au inspectat de asemenea hotspot-uri, tabere destinate înregistrării noilor migranţi, pe două insule greceşti din Marea Egee.

Cu aproximativ 3.000 de migranţi pentru 1.500 de locuri – în iulie 2016 – hotspot-ul Moria, din insula Lesbos, este teribil de suprapopulat, potrivit inspectorilor europeni. Într-un container de 46 metri pătraţi locuiau 43 de persoane, inclusiv familii cu copii şi persoane în vârstă. Într-un cort prevăzut pentru doi deţinuţi, locuiau de fapt şapte. O astfel de promiscuitate antrenează tensiuni şi violenţe între migranţi, se afirmă în raport.

În tabăra de migranţi din Salonic (nord), membrii delegaţiei CPT, din care făcea parte şi un medic, au fost indignaţi când au constatat că păturile erau pline de purici, grupurile sanitare – insalubre şi că numeroşi deţinuţi aveau boli de piele, precum scabia. Au fost semnalate de asemenea suspiciuni de cazuri de tuberculoză.

La postul de poliţie Drapetzona din Pireu, migranţii erau ţinuţi în condiţii sordide, în celule asemănătoare cu nişte carcere, au mai afirmat autorii raportului.

Citeşte şi: Nouă escaladare a violențelor în teritoriile ocupate. Trei israelieni ucişi într-o colonie în Cisiordania de către un palestinian – FOTO/VIDEO

Organismul Consiliului Europei s-a alarmat şi în legătură cu situaţia minorilor neînsoţiţi: din circa 3.000 de migranţi sub 18 ani înregistraţi în Grecia în iulie 2016, doar 500 beneficiau de infrastructuri specifice vârstei lor. Alţii erau ţinuţi împreună cu adulţi.

Delegaţia a strâns de asemenea mărturii potrivit cărora poliţiştii i-au bătut pe unii dintre migranţi, lovindu-i cu pumnii şi cu picioarele, sau prinzându-i cu cătuşe de un gard timp de o noapte drept pedeapsă pentru că au cerut apă, o pătură sau o saltea.

Potrivit unui expert al CPT contactat de AFP, dificultăţile semnalate de organizaţia paneuropeană nu sunt cauzate neapărat de lipsa de mijloace financiare, deoarece Grecia beneficiază de fonduri europene pentru a primi migranţi, ci mai degrabă de lipsa de organizare şi de coordonare între diferitele servicii implicate în îngrijirea refugiaţilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

Un an de la atacul Hamas în Israel – Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie

Un an de la atacul Hamas în Israel - Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie La un an după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.