Consiliul Platformei DA s-a reunit pentru a analiza rezultatele alegerilor locale

Publicat:

Consiliul Politic Național al Platformei DA s-a reunit  pentru a analiza rezultatele alegerilor locale, a modifica componența Biroului Politic Național și a stabili perspectivele de viitor ale partidului, în special pregătirea de alegerile prezidențiale și cele parlamentare.

Concluziile reuniunii CPN constau în faptul că Platforma DA a trecut un test politic și electoral extrem de important și a demonstrat societății că partidul are potențial și este capabil ca prin resurse modeste să obțină un scor decent.


Citeşte şi: România, principala destinație a mărfurilor moldovenești

Se menționează că atât la nivelul municipiului Chișinău, a suburbiilor, cât și la nivel de raioane și sate, Platforma DA a confirmat că are susținere politică, iar aleșii locali din partea partidului sunt gata să se dedice plenar pentru a munci în interesul locuitorilor.

Totodată, în cadrul întrevederii, s-a discutat despre situația politică postelectorală, în special dificultățile cu care se confruntă aleșii locali ai Platformei DA.

„În acest context, Consiliul Politic Național își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că partidul de guvernământ obstrucționează validarea mandatelor mai multor primari, care au câștigat aceste alegeri. Această obstrucționare se face în mod ilegal, abuziv, cu încălcarea legislației electorale, fiind ghidată de interese politice de moment de către membrilor comisiilor electorale locale. Astfel de acțiuni abuzive sunt îndreptate nu doar împotriva aleșilor locali ai Platformei DA, ci și împotriva candidaților independenți, precum și altor partide politice pro-europene”, se arată într-un comunicat.

Potrivit președintelui Platformei DA, Dinu Plângău, „o situația scandaloasă se referă la crearea de „coaliții monstruoase” în unele raioane.

„Un exemplu este coaliția dintre PAS și gruparea lui Nichiforciuc la Florești, prin care partidul de guvernământ a creat toate condițiile ca oamenii lui Nichiforciuc să acapareze conducerea raioanului. Un alt exemplu, este cel din Căușeni, acolo unde oamenii lui Nichiforciuc împreună cu cei de la PAS au încercat să-i fure mandatul primarului ales al orașului Căușeni, Anatolie Donțu. O situație similară este și cea de la Ștefan Vodă, acolo unde reprezentanții PAS refuză să facă coaliție cu Platforma DA și Liga Aleșilor Locali (LOC), preferând o coaliție cu PSRM, în pofida numărului suficient de voturi a partidelor democratice și pentru a face alianțe pro-europene”, susțin Plângău.

Drept urmare, Platforma DA constată că se întâmplă și alte lucruri grave, precum șantajul aleșilor locali, coruperea politică pentru a obține voturile necesare pentru funcțiile de președinte sau vicepreședinte de raion.

Astfel, Platforma DA se adresează cetățenilor, dar și instituțiilor statului și partenerilor externi, prin care solicită:

Încetarea imediată a șantajului asupra aleșilor locali;

Citeşte şi: Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală pornită pe numele deputatului Nesterovschi

Oprirea tuturor tentativelor de corupere politică și subordonare partiinică a aleșilor locali;

Îmbunătățirea legislației electorale, care să nu mai permită reprezentanților partidelor politice să decidă discreționar asupra validării mandatelor primarilor aleși în orașe și sate;

„În cadrul lucrărilor CPN, s-a luat decizia de a delega Biroului Politic Național și Președintelui partidului de a depune toate eforturile pentru o alianță mai largă a forțelor pro-democratice și pro-europene în contextul campaniei electorale prezidențiale, care va avea loc în anul 2024. În acest sens, va fi inițiat un amplu proces de consultare cu alte partide extraparlamentare în vederea unei construcții electorale mai largi în jurul Platformei DA pentru identificarea unui candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova”, se mai arată în comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Socialiștii serbează și se felicită pentru „victoria” de la Curtea Constituțională

Socialiștii serbează și se felicită pentru „victoria” de la Curtea Constituțională La scurt timp după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională modificarea Legii cu...

Cutremur peste Prut! Românii au simţit cum le fuge pământul de sub picioare

Cutremur peste Prut! Românii au simţit cum le fuge pământul de sub picioare Un cutremur cu magnitudinea 3,9 a avut loc marți după-amiaza în județul Vrancea. Potrivit...

Un fost şef NATO îl critică dur pe Olaf Scholz: ‘Este mult prea lent, mult prea ezitant’

Un fost şef NATO îl critică dur pe Olaf Scholz: 'Este mult prea lent, mult prea ezitant' Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen...

Jeff Bezos îi ia faţa lui Elon Musk şi redevine cel mai bogat om din lume

Jeff Bezos îi ia faţa lui Elon Musk şi redevine cel mai bogat om din lume Fondatorul Amazon Jeff Bezos a revenit pe primul loc...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.