Coordonatoarea ONU la Chișinău, Yeșim Oruç: „Voi apela la agențiile ONU pentru a identifica soluții și oportunități de sprijin pentru agricultura din Republica Moldova”
Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a avut astăzi o întrevedere cu noua coordonatoare rezidentă a Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova, Yeșim Oruç. Discuțiile s-au referit la sprijinul pe care agențiile ONU îl oferă agricultorilor din R. Moldova, precum și pe provocările majore cu care se confruntă sectorul agricol, în special, pagubele cauzate de seceta severă din 2024. Oficialul a subliniat necesitatea unei susțineri sporite pentru fermierii afectați de secetă, menționând impactul devastator al acestei situații asupra producției agricole, transmite MOLDPRES.
Vicepremierul a reiterat importanța unui ajutor extern, adresându-se doamnei Yeșim Oruç să evalueze posibilitatea unui sprijin adițional din partea agențiilor ONU, în special prin inițiative de susținere a fermierilor afectați și prin contribuția la Fondul mutual de compensare a pierderilor.
La rândul său, reprezentanta ONU s-a arătat interesată de provocările stringente cu care se confruntă sectorul agricol din Republica Moldova, solicitând detalii despre principalele dificultăți cu care se confruntă ministerul de resort și agricultorii în general. „Voi apela la agențiile ONU pentru a identifica soluții și oportunități de sprijin, inclusiv pentru a evalua modalități de contribuție la Fondul mutual”, a relevat Yeșim Oruç.
Citește și: Blocul ‘Victorie’ a trimis o mână de tineri să protesteze în fața Ministerului Agriculturii
Aceasta a reafirmat deschiderea ONU pentru o colaborare strânsă cu Ministerul Agriculturii și a asigurat că va explora posibilități de susținere a sectorului agricol în această perioadă dificilă pentru sector.
La 24 septembrie 2024, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și industriei Alimentare, a semnat scrisorile oficiale adresate celor 27 de miniștri ai Agriculturii din Uniunea Europeană, SUA, Canada, Japonia și Norvegia, solicitând sprijin pentru instituirea unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească. Inițiativa acestui fond a fost discutată anterior și în cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, aceasta fiind ca o reacție la provocările tot mai acute cu care se confruntă fermierii din Republica Moldova, afectați de seceta severă și schimbările climatice din ultimii ani.
Fondul de Dezvoltare și Solidaritate are drept scop sprijinirea financiară a fermierilor, modernizarea infrastructurii agricole, promovarea inovațiilor tehnologice și creșterea rezilienței la condițiile climatice extreme, care afectează productivitatea și stabilitatea agriculturii din țară.