Coreea de Sud a efectuat un tir de test cu prima sa rachetă balistică mare-sol

Publicat:

Coreea de Sud a efectuat un tir de test cu o rachetă balistică strategică mare-sol (MSBS) de fabricaţie proprie, a anunţat marţi agenţia de presă sud-coreeană, subliniind dorinţa Seulului de a-şi consolida apărarea împotriva Coreii de Nord, deţinătoare de arme nucleare, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Agenţia sud-coreeană pentru dezvoltarea apărării a efectuat săptămâna trecută teste de lansare a MSBS de pe un nou submarin de 3.000 de tone dezvoltat local şi echipat cu şase tuburi de lansare verticale, a relatat Yonhap, care citează surse militare anonime.


Citește și : Ungaria a pus piatra de temelie pentru Fabrica Naţională de Vaccinuri în Debrecen

MSBS ar fi o variantă a rachetei balistice sud-coreene Hyunmoo-2B, cu o rază de acţiune de 500 de km, şi va fi produsă în număr mare după o nouă serie de teste, adaugă agenţia de presă.

Phenianul încearcă de asemenea de mult timp să dezvolte o tehnologie de MSBS şi a prezentat patru rachete de acest tip în timpul unei defilări militare sub privirile liderului Kim Jong Un în ianuarie, agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA spunând că sunt “cele mai puternice arme din lume”.

Însă atunci când Phenianul a publicat fotografii cu tiruri submarine, observatorii au văzut că de fapt ar fi vorba de lansări de pe o platformă imobilă sau o barjă submersibilă, şi nu de pe un submarin.

Odată cu testul de săptămâna trecută, Coreea de Sud intră în grupul restrâns de ţări care deţin tehnologia MSBS.

Luni, Seulul a alocat aproape 1.500 de miliarde de woni (1,1 miliarde de euro) pentru cercetare şi dezvoltare militară într-un proiect de buget pe 2022 transmis Parlamentului.

Dacă va fi adoptat, ar reprezenta o creştere de 76% a bugetului pentru cercetare al Administraţiei programului de achiziţii al Ministerului Apărării, care va fi folosită pentru “a dezvolta activ tehnologii de avangardă şi de viitor”, se arată într-un comunicat de presă.

Phenianul încearcă la rândul său să îşi îmbunătăţească forţa submarină.

În ianuarie, Kim Jong Un a anunţat în faţa Congresului Partidului Muncitorilor că Phenianul a finalizat planurile pentru un submarin cu propulsie nucleară.

Citește și : Guvernul sloven, obligat de justiție să finanţeze agenţia de presă STA

Ar fi nevoie cu siguranţă de mai mulţi ani pentru a pune în funcţiune un astfel de dispozitiv, însă experţii apreciază că ar fi o etapă strategică ce ar schimba datele problemei, permiţând Phenianului să lanseze un atac surpriză de pe mare, chiar şi în caz de distrugere a forţelor sale terestre.

În 2019, au fost publicate fotografii cu Kim lângă o clădire uriaşă cu ocazia inspectării unui nou submarin.

Media de stat au dat asigurări că acesta va fi desfăşurat în curând în mare, fără a oferi detalii despre capacităţile sale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost prins cu o maşină furată din Germania

Un moldovean a fost prins cu o maşină furată din Germania Un automobil furat din Germania a fost găsit sâmbătă, 5 octombrie curent, în punctul...

Părinţii vor încasa direct de pe card indemnizațiile pentru copii

Părinţii vor încasa direct de pe card indemnizațiile pentru copii Părinții care au ridicat certificatul de naștere al copilului sunt îndemnați să perfecteze un card...

Au vrut să zboare cu zeci de pachete de țigări în bagaje, dar au fost prinși și riscă penalități

Au vrut să zboare cu zeci de pachete de țigări în bagaje, dar au fost prinși și riscă penalități Și-au burdușit bagajele cu zeci de...

Maia Sandu rămâne favorita moldovenilor, dar nu ar câştiga alegerile din primul tur (sondaj)

Maia Sandu rămâne favorita moldovenilor, dar nu ar câştiga alegerile din primul tur Maia Sandu continuă să fie favorita moldovenilor în competiția pentru fotoliul de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.