COVID-19 a ajuns şi în Coreea de Nord! Parada militară a înlesnit propagarea infecţiei

Publicat:

O paradă militară gigantică, organizată cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a Armatei Revoluţionare Populare Coreene, ar putea să fi răspândit involuntar coronavirusul în întreaga Coree de Nord, susţin experţi, citaţi vineri de AFP, potrivit agerpres.

“O febră a cărei cauză nu a putut fi identificată s-a răspândit exploziv în toată ţara de la sfârşitul lunii aprilie”, a precizat agenţia oficială de presă KCNA.


Citeşte şi: Kais Saied NU vrea observatori străini la alegerile din Tunisia – Black News

Pentru Hong Min, cercetător la Institutul coreean pentru unificare naţională, cu sediul la Seul, actuala epidemie de COVID-19 este “strâns legată de parada din 25 aprilie”, o defilare militară uriaşă cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a Armatei Revoluţionare Populare Coreene.

Imagini de la eveniment difuzate de televiziunea de stat arată mii de participanţi, fără măşti de protecţie şi fără a respecta distanţarea socială – înghesuiţi în Piaţa Kim Il Sung din Phenian pentru a vedea soldaţii defilând şi a aplauda trecerea tancurilor, a lansatoarelor de rachete şi a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) de mari dimensiuni.

“Peste 20.000 de persoane au pregătit parada cu două luni înainte de eveniment şi au rămas în capitală pentru şedinţe foto cu Kim Jong Un”, a adăugat Hong Min pentru AFP.

Potrivit acestuia, regimul lui Kim Jong Un nu pare să fi realizat decât tardiv gravitatea situaţiei şi a efectuat teste de depistare a COVID-19 după ce participanţii la paradă s-au întors în districtele lor.

“Organizarea unei parade militare în prezenţa unei mulţimi mari de oameni, în timp ce varianta Omicron făcea ravagii în China vecină, ne arată că Phenianul a fost prea încrezător în capacitatea sa de a combate şi de a preveni virusul”, a declarat Cheong Seong-chang, de la Institutul Sejong.

Coreea de Nord a raportat joi primele cazuri de coronavirus, iar liderul Kim Jong Un a dispus măsuri de “izolare” la scară naţională. Şase persoane febrile au murit în această ţară, inclusiv una care a fost testată pozitiv pentru subvarianta BA.2 a Omicron, potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA.

Niciunul dintre cei 25 de milioane de locuitori ai ţării nu este vaccinat împotriva coronavirusului, deoarece Phenianul a respins ofertele de vaccinare din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a Chinei şi a Rusiei.

Coreea de Nord a fost una dintre primele ţări care şi-au închis graniţele în ianuarie 2020, după ce virusul a apărut în China vecină.

Politica sa de izolare strictă a părut iniţial să ţină la distanţă COVID-19, iar ţara nu a raportat niciun caz timp de doi ani, deşi această afirmaţie este pusă la îndoială de unii experţi.

Phenianul a organizat chiar şi o paradă militară nocturnă în septembrie 2021, fără să fie raportate consecinţe, deşi fotografiile de la eveniment arată participanţii purtând măşti.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, Coreea de Nord pare să îşi fi relaxat vigilenţa pe plan intern, mass-media de stat relatând mai rar despre lupta împotriva epidemiei, susţin analiştii.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Peru – Black News

La momentul paradei din 2021, circulaţia persoanelor şi a bunurilor în şi din China era aproape complet blocată, notează Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene.

La începutul acestui an însă, Coreea de Nord şi-a relaxat pentru scurt timp restricţiile sanitare, ceea ce a dus probabil la actualul focar de Omicron, a explicat el.

“Virusul ar fi putut intra în Coreea de Nord pe trei căi diferite: cale ferată, transport maritim şi contrabandă”, a precizat el. “Adevărul este că a venit din China”, a adăugat acesta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.