Crește numărul turiștilor: Câți străini au vizitat R. Moldova de la începutul anului

Publicat:

Crește numărul turiștilor: Câți străini au vizitat R. Moldova de la începutul anului

În ianuarie-martie 2024 numărul de vizitatori, participanți la turismul organizat de agențiile de turism și turoperatori, a constituit 54,4 mii persoane, cu 22,3% mai mult față de aceeași perioadă din 2023, Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în perioada menționată, turismul emițător și intern au deținut cea mai mare pondere în numărul total de turiști și excursioniști, revenindu-le, respectiv, 56,2% și 29,5%, iar turismului receptor – 14,3%.

Turismul receptor sau primirea cetăţenilor străini în ţară

În ianuarie-martie 2024 s-a înregistrat creșterea numărului cetățenilor străini care au vizitat R. Moldova prin intermediul agențiilor de turism cu peste 53% față de ianuarie-martie 2023, constituind 7,8 mii vizitatori, potrivit zdg.md.


Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

Circa 95% din vizitatori au fost excursioniști, adică vizitatori de o zi, , care au sosit în scop de odihnă, recreere și agrement.

Ponderi mai însemnate au revenit vizitatorilor din:

 • România ‒ 59,1% din total cetățeni străini primiți în țară);
 • Italia ‒ 18,6%;
 • Ucraina ‒ 7,1%;
 • Turcia (3,0%).

Turismul emițător sau deplasarea rezidenților R. Moldova în străinătate

În ianuarie-martie 2024 s-a înregistrat creșterea numărului de turiști și excursioniști care au plecat în străinătate prin intermediul agențiilor de turism cu 7,6% față de ianuarie-martie 2023 și a constituit 30,6 mii persoane.

Majoritatea covârșitoare (98,4%) au călătorit în scopuri de odihnă, recreere și agrement. Cetățenii moldoveni au preferat să călătorească în:

 • Egipt ‒ 33,1% din total plecați în străinătate;
 • România ‒ 28,2%;
 • Turcia ‒ 11,2%;
 • Bulgaria ‒ 6,6%;
 • Emiratele Arabe Unite ‒ 4%;
 • Italia (3,0%).

Numărul de turiști-zile în ianuarie-martie 2024 a crescut cu 4,3% față de ianuarie-martie 2023. Durata medie a sejurului turiștilor moldoveni peste hotare in perioada analizată s-a diminuat și a constituit 5,9 zile față de 6,2 zile în ianuarie-martie 2023.

Turismul intern sau deplasarea rezidenților R. Moldova în interiorul țării, în scop turistic

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

În ianuarie-martie 2024 numărul vizitatorilor participanți la turismul intern a crescut cu 46% față de ianuarie-martie 2023 și a totalizat 16,0 mii persoane, majoritatea ‒ 76,4% ‒ fiind vizitatori de o zi. Deplasarea rezidenților moldoveni în interiorul țării, în scop turistic, a fost organizată, în special, de agențiile de turism și turoperatorii din municipiul Chișinău (51,2%), regiunile de dezvoltare Centru (34,6%) și Sud (13,4%).

În ianuarie-martie 2024, încasările agențiilor de turism și turoperatorilor au constituit 362,5 mil. lei, cu peste 5% mai mult față de perioada respectivă a anului trecut, din care: din turismul receptor – 7,9 mil. lei (+15,3%); din turismul emițător – 322,2 mil. lei (+7,2%); din turismul intern – 32,4 mil. lei (-12,5%).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european

Canotorul, Serghei Tarnovschi a devenit campion european Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european, rezervat seniorilor. Sportivul a cucerit medalia de aur în proba de canoe...

Zelenski: Rusia şi liderii săi ‘nu sunt pregătiţi pentru o pace justă’

Zelenski: Rusia şi liderii săi 'nu sunt pregătiţi pentru o pace justă' Rusia şi liderii săi "nu sunt pregătiţi pentru o pace justă", a acuzat...

Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa

Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa, dar...

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit Șefa statului, Maia Sandu, a ținut un discurs la Summitul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
  sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.