Creşte volumul energiei electrice din surse regenerabile

Publicat:

Creşte volumul energiei electrice din surse regenerabile

În primele 10 luni ale acestui an, volumul energiei electrice din surse regenerabile achiziționată de SA Energocom a depășit volumul total anual al energiei verzi produse anul trecut de centrale și parcuri care au tarif reglementat de ANRE și cu care Energocom are relații contractuale.

Astfel, potrivit SA Energocom, până la 1 noiembrie, această energie constituie peste 72.000 MWh, față de circa 60.000 de MWh, cât a fost anul trecut, transmite Știri.md.


Citeşte şi: În România un partid antiucrainean devine tot mai puternic – Stiripesurse.md

Cele mai multe instalații sunt fotovoltaice, drept dovadă în lunile iulie-septembrie volumele energiei verzi generate s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, în calitate de furnizor central, SA Energocom are obligația să semneze contracte de achiziție cu toți producătorii de energie regenerabilă ce deţin statut de producător eligibil și care au tarif fix stabilit de ANRE.

Creşte volumul energiei electrice din surse regenerabile

În schimb, producătorii care nu optează și nu obțin mecanism de suport din partea statului au libertatea de a alege cui vând energia electrică generată. În prezent, Energocom are semnate 145 de contracte de achiziţie a energiei produsă din surse regenerabile, dintre care active sunt în jur de 110.

Totodată, în 2023, până la 8 noiembrie, Energocom a încheiar 49 de contracte noi, comparativ cu 36 de contracte încheiate în 2022, cinci contracte – în 2021 și nouă – în 2020.

Putere totală instalată contractată în acest an este de aproximativ 39 MW, pe când contractele noi de anul trecut însumau o putere totală de 23,5 MW, prin urmare, se constată un interes în creștere pentru producerea energiei verzi din partea agenților economici care solicită mecanisme de sprijin din partea statului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie ‘solo’

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie 'solo' Călătoria de unul singur poate fi o experiență plină de satisfacții,...

ULTIMA ORĂ/ Rezultate preliminare la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai

ULTIMA ORĂ/ Rezultate preliminare la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi și...

Oficial american: Trimiterea de instructori militari în Ucraina se va întâmpla la un moment dat

Oficial american: Trimiterea de instructori militari în Ucraina se va întâmpla la un moment dat Lipsa de forță de luptă cu care se confruntă Ucraina...

Inspectoratul pentru protecția mediului din Republica Moldova se confruntă cu insuficiență de cadre

Inspectoratul pentru protecția mediului din Republica Moldova se confruntă cu insuficiență de cadre În prezent, în toată țara activează peste 200 de inspectori de mediu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.