Crimeea, cheia războiului din Ucraina – Kievul pregătește scena pentru avioanele F-16

Publicat:

Crimeea, cheia războiului din Ucraina – Kievul pregătește scena pentru avioanele F-16

Experții occidentali cred că dacă Ucraina va câștiga un război cu Rusia, acesta va fi în Crimeea ocupată temporar. În prezent, Forțele de Apărare ucrainene desfășoară lovituri cu succes împotriva armelor rusești în peninsulă și atacă Podul Crimeei pentru a perturba logistica ocupanților, notează Business Insider.

Frederik Mertens, analist la Centrul de Studii Strategice de la Haga, consideră că prin țintirea peninsulei, în special a sistemelor rusești de apărare aeriană de la sol, Ucraina „pregătește scena” pentru viitoare atacuri aeriene odată cu sosirea avioanelor de luptă F-16, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

“Crimeea este vulnerabilă. Rușii au un spațiu de manevră relativ limitat în peninsulă. Și Putin are multe de pierdut atât politic, cât și militar. Prin urmare, dacă un număr limitat de avioane de luptă poate avea un impact real, atunci este aici și peste Chorny lângă mare, care devine complet accesibil după rezolvarea problemei apărării aeriene din Crimeea.

Anterior, șeful serviciilor secrete ucrainene, Kyrylo Budanov, a raportat că Rusia și-a mutat cel mai avansat sistem de apărare aeriană S-500 în peninsulă.

În același timp, Maria Snehova, cercetător senior la programul „Europa, Rusia și Eurasia” al Centrului de Studii Strategice și Internaționale, a spus că „Rusia nu își poate permite să piardă Crimeea”, deoarece ar oferi Ucrainei posibilitatea de a folosi „amenințarea statutului Crimeei ca monedă de schimb în negocierile viitoare”.

Elina Beketova, expertă în probleme de democrație la Centrul de Analiză a Politicii Europene, este convinsă că, dacă Ucraina poate recâștiga controlul asupra Mării Negre și poate returna peninsula – sau pur și simplu pune suficientă presiune asupra acestor teritorii pentru a-l amenința pe Putin – atunci „acest lucru. va însemna sfârşitul războiului”.

Publicația amintește că la începutul anului, președintele ucrainean Volodimir Zelenskii a precizat că bătălia pentru Crimeea și Marea Neagră va juca un rol central în lunile următoare.

Olha Khvostunova, cercetător la programul eurasiatic al Institutului de Studii de Politică Externă, este convinsă că înfrângerea Rusiei în Crimeea ar fi „nu doar o înfrângere, ci o umilire”.

Jurnaliştii au amintit că în ultimele săptămâni, Ucraina a efectuat o serie de atacuri cu succes asupra regiunii, distrugând mai multe baterii de apărare antiaeriană ruse şi lovind aerodromul Belbek de lângă Sevastopol.

Beketova consideră că atacurile ucrainene asupra peninsulei „au avut succes datorită pregătirii amănunțite și muncii sistematice, capacităților mai bune ale forțelor de apărare, recunoașterii prin satelit și aeriene oferite Ucrainei de aliații NATO”.

Totodată, publicația subliniază că Ucraina, care și-a pierdut marina tradițională în timpul anexării Crimeei, atacă cu mare succes flota rusă de la Marea Neagră cu ajutorul dronelor navale.

Aceste atacuri au permis Ucrainei să restabilească aprovizionarea cu cereale prin Marea Neagră, care este vitală pentru economia sa, și au forțat flota rusă de la Marea Neagră să-și ascundă navele departe de Sevastopol, în Crimeea.

Publicația mai scrie că distrugerea podului ilegal din Crimeea, care leagă Rusia continentală de coasta de est a Crimeei, ar fi „o victorie strategică și simbolică pentru Ucraina și o lovitură gravă pentru Putin”.

„De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Ucraina a lovit deja podul de două ori, dar încă nu a reușit să-l distrugă. La începutul acestui an, reprezentanții Direcției Principale de Informații din Ucraina au declarat pentru Guardian că Ucraina va arunca în aer podul. pentru a treia oară înainte de sfârșitul anului, distrugerea acesteia este „inevitabilă”, scrie Business Insider.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

În special, săptămâna trecută, Ministerul britanic al Apărării a raportat că Rusia a instalat 8 barje pe partea de sud a podului pentru a reduce „unghiurile de apropiere pentru vehiculele fără pilot ucrainene”.

În plus, Rusia a început să ia măsuri pentru a-și reduce dependența de podul Crimeea – în special, ocupanții construiesc o cale ferată de la Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, până la Crimeea.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia, condamnată de CEDO cu privire la încălcări grave ale drepturilor omului în Crimeea

Rusia, condamnată de CEDO cu privire la încălcări grave ale drepturilor omului în Crimeea Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat încălcări ale drepturilor...

România va avea centre de dezintoxicare şi recuperare pentru dependenţii de droguri

România va avea centre de dezintoxicare şi recuperare pentru dependenţii de droguri Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul care completează art. 22 din Legea 143/2000...

Militarii prin contract trec evaluarea

Militarii prin contract trec evaluarea Militarii prin contract ai Armatei Naționale desfășoară evaluarea anuală la pregătirea profesională. Citește și: Prins la tăiat păduri. Un bărbat din...

Prins la tăiat păduri. Un bărbat din Călărași a fost prins în flagrant

Prins la tăiat păduri. Un bărbat din Călărași a fost prins în flagrant Un bărbat din Călărași s-a ales cu sancțiuni după ce a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.