Cristina Gladcov dă în judecată Consiliul Suprem al Procurorilor

Publicat:

Cristina Gladcov dă în judecată Consiliul Suprem al Procurorilor

Procurora Cristina Gladcov, în privința căreia Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dispus reevaluarea de către Comisia Pre-Vetting, a contestat în instanță mai multe hotărâri ale Consiliului Suprem al Procurorilor (CSP).

cuzatoarea, alături de alți doi colegi, a solictat opinia  CSP în privința unei eventuale îngrădiri a dreptului de a participa în calitate de candidat pentru funcția de membru CSP, transmite Anticorupție.md.


Conform procurorei, Adunarea Generală a Procurorilor, planificată pentru data de 23 august, ar urma să fie amânată, astfel încât toți procurorii care și-au înaintat candidaturile în prima etapă să fie puși în condiții egale. Anticoruptie.md a realizat profilul celor șapte candidați admiși la procedura de alegere.

Cristina Gladcov este nemulțumită de faptul că membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au aprobat lista candidaților la funcția de membru CSP propuși pentru alegeri în cadrul Adunării Generale a Procurorilor. Procurora PA a prezentat în cadrul ședinței CSP din 25 iulie,  două cereri în care solicita să fie făcută claritate în legătură cu posibilitatea sa de a candida sau nu la alegerile pentru funcția de membru în CSP.  După 15 minute de deliberări, CSP a respins cererea Cristinei Gladcov.

Cristina Gladcov dă în judecată Consiliul Suprem al Procurorilor

Atunci, Gladcov a menționat că i-a fost îngrădit dreptul de a candida, în contextul în care judecătorii Curții Supreme de Justiție nu prezentase încă o decizie asupra actului de contestare a deciziei comisiei de evaluare.

„Prin hotărârea CSP, candidatului Cristina Gladcov i s-a îngrădit dreptul de a participa la alegeri. Efectul de suspendare este asupra deciziei CSP prin care s-a decis includerea candidaților. (…)Consider că și candidatura mea poate fi inclusă în listă. Solicit admiterea cererilor. (…) Solicit ca să fie clar dacă dosarul meu în calitate de candidat conține toate actele și dacă actul Comisiei Pre-Vetting este acceptat de CSP, și dacă este un act administrativ cu efecte juridice”, a solicitat Gladcov în fața comisiei.  Membrii CSP au respins cererile procurorei, evitând să facă anumite explicații.

În data de 4 august, cu trei opinii separate, exprimate de Inga Furtună, Angela Motuzoc și Eduard Varzar, membrii CSP au respins adresările procurorilor  Cristina Gladcov, Anatolie Gîrbu și Vitalie Codreanu, în privința cărora, în data de 1 august, CSJ a dispus reevaluarea de către Comisia Pre-Vetting. Cel puțin doi acuzatori au contestat deciziile CSP, cerând  controlul legalităţii actelor administrative ale Consiliului Superior al Procurorilor. Este vorba despre Anatolie Gîrbu și Cristina Gladcov.

În cadrul ședinței, Cristina Gladcov a menționat că hotărârea CSJ, care a decis, în data de 1 august, reevaluarea sa de către Comisia Pre-Vetting, ar deschide o nouă perspectivă asupra procedurii de alegere a noilor membri CSP. Așa cum în privința sa și a altor doi colegi nu există o decizie finală, organizarea Adunării Generale a Procurorilor în data de 23 august este prematură.

Cristina Gladcov dă în judecată Consiliul Suprem al Procurorilor

„Odată ce a fost anulat actul administrativ, acesta nu mai există. Respectiv, suntem trei persoane care nu avem o decizie finală la dosarele noastre de candidat. Suntem la o poziție inițială. Membriii CSP să se expună dacă este necesară sau nu o amânare, o revocare a ședinței din 23 august, astfel încât să fie respectate drepturile tuturor procurorilor de a participa la o adunare generală legală”, a menționat Gladcov.

În data de 19 iulie, CSP a stabilit data organizării Adunării Generale a Procurorilor – 23 august. Totodată,  a fost adoptată lista candidaților admiși pentru alegerea în funcția de membru al CSP. Este vorba de: Cherpec Mariana, Lealin Iurie, Nistrov Aliona, Obadă Dumitru, Panea Eduard, Roșior Elena și Vîrlan Olesea. Unii dintre candidați au fost vizați în investigații jurnalistice realizate de portalul anticorupție.md. Toți candidații au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 06.07.2024 până...

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei „La trecerea frontierei vamale pe sens de intrare, ieșire sau tranzit, este necesar să completați declarația...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.