Criza migranţilor escaladează tensiunile între Atena şi Ankara

Publicat:

Guvernul grec l-a criticat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat luni seara că rupe relaţiile cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, relatează marţi dpa, potrivit agerpres.

“Nu vom intra într-o astfel de confruntare cu afirmaţii similare”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Giannis Oikonomou, potrivit unei declaraţii publicate luni seara târziu.


Citeşte şi: Ce se ascunde în spatele schimbărilor politicii SUA față de Cuba și Venezuela? – Black News

În acelaşi timp, Atena înregistrează o creştere a numărului de refugiaţi la frontierele Greciei. Erdogan a folosit aceeaşi tactică de intensificare a presiunilor şi în 2020, la graniţa greco-turcă de-a lungul râului denumit Evros în Grecia sau Meric în Turcia, aminteşte dpa.

Luni, preşedintele turc a afirmat că Mitsotakis “nu mai există” pentru el, după ce o vizită la Washington efectuată săptămâna trecută de premierul grec a stârnit furie în Turcia. În SUA, Mitsotakis a îndemnat Congresul american să nu vândă arme în Mediterana de Est, aluzie la Turcia, care speră să cumpere avioane de luptă americane F-16.

Citeşte şi: Lituania anunţă retragerea ambasadorului din Rusia – Black News

De asemenea, la sfârşitul lui aprilie, Grecia a acuzat Turcia că subminează unitatea NATO încălcând spaţiul său aerian cu avioane de vânătoare. MAE grec a anunţat atunci că a protestat pe lângă ambasadorul turc la Atena în legătură cu o serie de zboruri deasupra Mării Egee, Mitsotakis afirmând la rândul său că l-a informat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre acest “comportament inacceptabil din partea unui aliat NATO”.

Ulterior, gărzile de frontieră elene au înregistrat o creştere drastică a numărului de refugiaţi care încearcă să intre în Grecia. Doar luni, potrivit pazei de coastă, aproape 600 de migranţi au încercat să ajungă din Turcia pe insulele greceşti din estul Egeei. Marţi dimineaţa, un membru al gărzilor de coastă a declarat pentru postul de ştiri Skai că până la 300 de oameni au fost din nou împiedicaţi să intre în Grecia şi, prin urmare, în UE traversând râul Evros.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.