Criza din Siria nu poate fi soluţionată de doar ‘câteva puteri’ (Emmanuel Macron)

Publicat:

Preşedintele Macron a atenţionat joi că actuala criză din Siria nu poate fi soluţionată de doar ‘câteva puteri’, făcând o aluzie la procesul de la Astana, care asociază Rusia, Iranul şi Turcia, informează AFP.

‘Trebuie să renunţăm la posturile morale care uneori ne fac ‘neputincioşi’, dar de asemenea trebuie să renunţăm la concesiile făcute unor puteri care cred că doar ei câţiva, recunoscând o parte dintr-o opoziţie desemnată din exterior, ar putea soluţiona de manieră stabilă şi durabilă situaţia din Siria’, a spus Macron în timpul unui discurs susţinut la Paris în faţa corpului diplomatic, potrivit agerpres .


Rusia, Turcia şi Iranul au propus la sfârşitul lui decembrie, la finalul negocierilor de la Astana, să reunească regimul sirian şi insurgenţii la sfârşitul lui ianuarie în staţiunea  balneară Soci, pentru a avansa spre o soluţionare politică a conflictului care s-a soldat din martie 2011 cu 340.000 de morţi.

Citește și : Ministrul israelian al apărării dorește construirea de locuinţe în coloniile evreieşti din Cisiordania

Zeci de grupări ale insurgenţilor sirieni au respins acest apel care intervine într-un moment când balanţa se apleacă în favoarea regimului lui Bashar al-Assad, care controlează deja 55% din teritoriul sirian datorită ajutorului militar decisiv al aliaţilor rus şi iranian.

În schimb, regimul sirian a acceptat imediat să participe la summitul de la Soci, în timp ce a criticat în mai multe reprize procesul de pace de la Geneva desfăşurat sub egida ONU.

În cadrul aceluiaşi discurs susţinut în faţa corpului diplomatic, preşedintele francez a anunţat că va invita circa 80 de şefi de stat pentru a celebra, la 11 noiembrie, o sută de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial.

‘Voi invita la 11 noiembrie, la Paris, aproape 80 de şefi de stat şi de guvern din ţările beligerante’, a spus Macron în timpul urărilor sale adresate corpului diplomatic la Paris.

‘Acest centenar trebuie de asemenea să lumineze prezentul nostru şi exigenţele morale pe care el ni le impune’, a subliniat preşedintele francez.

‘Nu mai trebuie să lăsăm istoria să bâjbâie şi trebuie să ne amintim că popoarele noastre, sau mai degrabă liderii lor, au fost uneori nişte somnambuli care şi-au uitat datoria morală şi nu şi-au dat seama de miza pentru naţiunile noastre’, a adăugat el.

De asemenea, Macron a anunţat că între 10 şi 11 ianuarie se va deplasa la Roma, pentru a participa la un mini-summit a şapte ţări din sudul Europei (Med-7) şi pentru întrevederi bilaterale cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella şi cu preşedintele Consiliului, Paolo Gentiloni.

Med-7 reuneşte Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru şi Malta. Liderii acestor state se vor reuni pentru un dineu la Roma, în 10 ianuarie.

În Italia, Macron va sosi direct din China, unde va efectua o vizită de stat în perioada 8-10 ianuarie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.