CSM a sesizat Guvernul cu privire la situația critică din cadrul Judecătoriei Chișinău

Publicat:

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au transmis că instanța se confruntă cu o criză acută de grefieri și alte tipuri de specialiști, ceea ce duce la o serie de amânări de ședințe și tergiversarea examinării dosarelor în termeni rezonabili.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Guvernul cu privire la situația critică din cadrul Judecătoriei Chișinău. În urma unui apel public lansat de președinta interimară a instanței, judecătoarea Livia Mitrofan, CSM cere intervenția autorităților publice, pentru a rezolva criza de cadre.


Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

„Rata de depunere a cererilor de demisie este mai ridicată decât rata angajărilor și asta duce la blocaje. Cunoaștem că anume Judecătoria Chișinău examinează dosarele de rezonanță, care atrag atenția publică, iar amânarea unei cauze, stârnește multe reacții în societate”, a declarat președintele interimar al CSM, magistratul Sergiu Caraman.

Judecătorul susține că potrivit președintei Judecătoriei Chișinău, lipsa de personal se datorează salariilor mici și condițiilor de muncă. Astfel, salariul de bază al unui asistent judiciar este de cca. 8.000 de lei, a unui grefier de cca. 7.200 de lei, iar a altor categorii de specialiști, în jur de 5.310 – 6.200 de lei.

„Este o criză foarte mare de grefieri, un volum foarte mare de muncă cu care judecătorii se confruntă, iar ca rezultat, suferă calitatea actului justiției, or judecătorii nu reușesc să intre în esența lucrurilor, pentru că au mult acțiuni de examinat. Ei nu beneficiază de suportul grefierilor și asistenților, fiindcă ei ori nu sunt, ori trebuie să fie instruiți pentru a intra în esența lucrurilor”, a punctat membra CSM, judecătoarea Ioana Chironeț, care a precizat că mulți dintre absolvenții școlii de grefieri, refuză să se angajeze din cauza volumului mare de muncă și a salariului mic.

Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

Membra CSM, Maria Frunze a adăugat că lipsa de personal este o situație cu care se confruntă întreg sistemul judecătoresc. La rândul său, membrul CSM, Ion Guzun, a precizat că Guvernul a efectuat unele majorări salariale, cum ar fi cea de 20% în 2022, urmând să fie aprobate alte majorări la ședința din 4 octombrie curent.

Sesizarea a fost admisă și expediată Guvernului, cu votul 8 membri CSM.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.