Cultivarea cerealelor în Ucraina, o activitate neprofitabilă și în anul 2024

Publicat:

Cultivarea cerealelor în Ucraina, o activitate neprofitabilă și în anul 2024

Cultivarea cerealelor în Ucraina va rămâne o activitate neprofitabilă în anul 2024, din cauza invaziei ruseşti, chiar dacă pierderile vor fi semnificativ mai mici decât în 2023, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters.

Ucraina este un mare cultivator şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă recoltele şi exporturile sale au scăzut după invazia rusească din luna februarie 2022, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

“Îmbunătăţirea profitabilităţii, comparativ cu perioada precedentă, se datorează restabilirii rutelor de export pe mare”, a informat Ministerul ucrainean al Agriculturii într-un comunicat de presă.

Restabilirea rutelor de transport pe mare a redus costurile cu logistica şi a îmbunătăţit rentabilitatea pe piaţa internă, în pofida scăderii preţurilor mondiale la toate tipurile de cereale şi olaginoase.

“Din păcate, producţia de cereale va rămâne neprofitabilă”, a subliniat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Sursa citată nu a oferit detalii cu privire la cât de neprofitabilă va fi cultivarea de cereale dar a apreciat că profitabilitatea culturilor de oleaginoase va creşte semnificativ. De exemplu, la floarea soarelui, profitabilitatea va urca până la 45 de dolari pe tonă în 2024, de la pierderi de 4 dolari pe tonă în 2023. De asemenea, la soia boabe, profitabilitatea va creşte de la 69 până la 83 de dolari pe tonă, în timp ce la rapiţă va creşte de la 5 până la 78 de dolari pe tonă.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Ministerul ucrainean al Agriculturii estimează că Ucraina va recolta 56 de milioane tone de cereale în 2024, dintre care 21 de milioane tone de grâu, 28,5 milioane tone de porumb şi cinci milioane tone de orz. Recolta din 2024 ar mai putea include şi 13 milioane tone de seminţe de floarea soarelui, patru milioane tone de rapiţă şi o recoltă record de cinci milioane tone de soia boabe.

În ceea ce priveşte exporturile, în anul agricol 2024/25, Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase, dintre care 15 milioane tone de grâu, 2,5 milioane tone de orz, aproximativ 25 milioane tone de porumb. Exporturile de oleaginoase şi produse procesate ar urma să treacă de 17 milioane de tone.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CRONOLOGIE. Cazuri de expulzare a diplomaţilor români din Rusia

CRONOLOGIE. Cazuri de expulzare a diplomaţilor români din Rusia Rusia a declarat miercuri persona non grata un angajat al Ambasadei României la Moscova ca răspuns...

Rusia a ratat ultima șansă de a da o lovitură decisivă Ucrainei în acest război (analist militar)

Rusia a ratat ultima șansă de a da o lovitură decisivă Ucrainei în acest război (analist militar) Rusia a ratat ocazia de a călca Ucraina...

Autoritățile caută un șef interimar la Biroul Interpol Moldova

Autoritățile caută un șef interimar la Biroul Interpol Moldova Autoritățile caută un șef interimar la Biroul Interpol Moldova, care să-i ia locul lui Viorel Țentiu,...

UTA Găgăuzia va modifica Legea regională privind subvenționarea producătorilor agricoli

UTA Găgăuzia va modifica Legea regională privind subvenționarea producătorilor agricoli Bașcanul Găgăuziei, primarul orașului Taraclia și alți primari din ambele regiuni au organizat o întâlnire...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.