Cum ajung banii ruşilor în regiunea transnistreană și autonomia găgăuză
Mai multe bănci din Federația Rusă emit carduri MIR-UnionPay ca alternativă la sistemele de plăți Visa și Mastercard, care funcționează în circa 180 de state. Unele platforme de plăți servesc drept „porți de acces” pentru utilizatorii cardurilor MIR la sistemul global de plăți. Băncile din regiunea transnistreană folosesc pentru transferuri în ruble rusești conturile corespondente din instituțiile financiare din Federația Rusă și platformele de plăți internaționale, scrie anticoruptie.md.
Citeşte şi: De ce sunt românii bolnavi, săraci și fără prea multă școală – Stiripesurse.md
Guvernatorul regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, aflată în vizită la Moscova, pe 9 aprilie, a solicitat autorităților ruse accesul la infrastructura financiară din Rusia, folosită de Kremlin pentru sprijinirea regimului secesionist din regiunea transnistriană și pentru eludarea sancțiunilor internaționale aplicate Moscovei pentru anexarea Crimeii în 2014 și pentru războiul declanșat împotriva Ucrainei în februarie 2022.
„Astăzi, semnăm un acord cu una dintre cele mai mari bănci rusești – Promsvyazbank (PSB) – pentru cooperare și sprijin. PSB este o bancă eficientă și de succes, pe piață de mai bine de 20 de ani, top 5 în Rusia în ceea ce privește activele”, a anunțat cu aplomb Evghenia Guțul pe canalul său de Telegram.
Cum ajung banii ruşilor în regiunea transnistreană și autonomia găgăuză
Conform estimărilor Institutului pentru Studiul Războiului, PSB urma să deschidă conturi pentru aproximativ 5.000 de funcționari din domeniul educației și sănătății publice și 20.000 de pensionari din regiunea găgăuză.
Imediat după evenimentul anunțat de presa pro-Kremlin, la solicitarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Banca Națională a Moldovei a comunicat că este imposibilă folosirea cardurilor MIR în R. Moldova întrucât PSB are nevoie de o autorizație pentru acest lucru.
Procuratura Anticorupție a constatat că activiștii lui Ilan Șor sunt plătiți pentru acțiunile lor prin intermediul aplicației PSB. Mai exact, aderenților oligarhului fugar le sunt deschise conturi bancare la PSB, după care, prin intermediul unei aplicații, le sunt plătite între 10.000 și 55.000 de ruble (1.975 – 10.870 de lei) pentru acțiuni de partid și pentru coruperea alegătorilor.
Cum ajung banii ruşilor în regiunea transnistreană și autonomia găgăuză
Pentru a preveni aceste practici, Serviciul de Informații și Securitate a solicitat mai multor furnizori de internet să blocheze accesul clienților lor la paginile web ale Promsvyazbank. SIS a făcut această solicitare după ce a depistat semne că grupul lui Ilan Șor, ghidat de serviciile speciale rusești, a ocolit cadrul legal privind activitatea băncilor din R. Moldova.
„Prestarea serviciilor de mesagerie financiară și schimbul de date electronice financiare prin resursele online, precum și aplicația PSB, poartă un caracter ilegal”, a precizat SIS într-un răspuns oferit Centrului de Investigații Jurnalistice.
Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a stabilit infrastructura prin care Ilan Șor își finanțează rețeaua de activiști pe teritoriul statului R. Moldova:
Așa-zisele bănci transnistrene nu sunt controlate de Banca Națională a Moldovei. Ele au conturi corespondente în băncile din Federația Rusă și, prin urmare, au posibilitatea să folosească sistemul rusesc de plăți MIR.
Banca Națională a precizat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice că deschiderea conturilor de către instituțiile financiaredin regiunea transnistreană în alte bănci, inclusiv în străinătate și efectuarea operațiunilor valutare prin aceste conturi sunt activități care nu corespund prevederilor legale naționale.