Cum au evoluat prețurile în luna mai: Scumpiri la fructe , ieftiniri pentru serviciile prestate populației

Publicat:

Cum au evoluat prețurile în luna mai: Scumpiri la fructe , ieftiniri pentru serviciile prestate populației

Biroul Național de Statistică informează că prețurile medii de consum în mai 2024 s-au majorat față de luna aprilie 2024 cu circa 0,2%, de luna decembrie 2023 cu circa 4,0%, de luna mai 2023 (în ultimele 12 luni) cu 3,3%.

Potrivit BNS, în luna mai 2024, comparativ cu luna aprilie 2024, s-a înregistrat o majorare a prețurilor medii de consum cu 0,2% (informativ: în mai 2023 față de aprilie 2023, preturile medii s-au majorat cu 0,5%), potrivit unimedia.info.


Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Creșterea prețurilor medii de consum a fost determinată de majorarea prețurilor la:

  • produsele alimentare – cu circa 0,7%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu cca 0,3%;
  • mărfurile nealimentare – cu circa 0,2%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu cca 0,1%.

Totodată, prețurile medii de consum pentru serviciile prestate populației, în luna mai curent față de aprilie 2024 s-au micșorat cu 0,5%, contribuind astfel la diminuarea prețurilor medii de consum cu circa 0,1%.

În luna mai 2024 față de aprilie 2024, din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la fructe – cu 9,9%.

Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la ouă de găină – cu 5,5%, legume – cu 2,9% și ulei vegetal – cu 0,4%.

La mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la încălțăminte – cu 1,2%, confecții – cu 0,9%, medicamente – cu 0,8%. În același timp, prețurile de consum la carburanți s-au diminuat cu 2,9% (inclusiv: motorină – cu 4,9% și benzină – cu 1,5%).

Pentru serviciile prestate populaţiei, în luna mai 2024 faţă de luna aprilie 2024 au fost înregistrate diminuări de prețuri/tarife în medie cu 0,5%, în special s-au redus tarifele reglementate pentru serviciile de furnizare a gazelor naturale2 – cu 8,7%.

Concomitent, în luna mai 2024 faţă de luna aprilie 2024 s-au majorat prețurile la serviciile de alimentație publică- cu 1,7%.

Inflația de la începutul anului

Prețurile medii de consum în luna mai 2024 comparativ cu luna decembrie 2023 (de la începutul anului curent) au crescut cu 4,0%, inclusiv la produse alimentare – cu 4,0%, mărfuri nealimentare – cu 3,5% și la servicii prestate populației – cu 4,9%.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Inflația anuală

Prețurile medii de consum în luna mai 2024 comparativ cu luna mai 2023 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 3,3% (informativ: în luna mai 2023 comparativ cu luna mai 2022 prețurile medii de consum s-au majorat cu 16,3%), inclusiv la produse alimentare cu 4,2% și la mărfurile nealimentare cu 6,8%. Serviciile prestate populației în perioada respectivă s-au diminuat cu 3,8%.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă Jens Lehmann a fost...

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni Uniunea Europeană examinează posibile soluții de oferire a unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni...

Dezinformarea TikTok îndepărtează femeile de pilula contraceptivă în Marea Britanie și riscă sarcini nedorite

Dezinformarea TikTok îndepărtează femeile de pilula contraceptivă în Marea Britanie și riscă sarcini nedorite Serviciul Național de Sănătate (NHS) a avertizat că un număr tot...

Traficul rutier suspendat și mâine în PMAN; Au loc două evenimente sportive

Traficul rutier suspendat și mâine în PMAN; Au loc două evenimente sportive În contextul desfășurării unor competiții sportive, traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.