Cum au fost acuzate Căştile Albe de înscenarea atacului chimic din Siria. Au fost folosite imagini dintr-un film

Publicat:

Fotografii provenite de la turnarea unui film susţinut de Ministerul Culturii sirian au fost preluate şi distribuite pe reţelele de socializare pentru a acuza Căştile Albe că ar fi pus în scenă presupusul atac chimic din oraşul Douma, a anunţat Factuel, blogul AFP de verificare a faptelor, potrivit agerpres.

Machiaj, costume ale Căştilor Albe, figuranţi…:toate elementele necesare pentru reconstituirea unei zone de război din Siria sunt fotografiate pe un platou. Pentru numeroase site-uri, nu a fost nevoie de mai mult pentru a vedea în ele o dovadă a punerii în scenă a unui atac chimic asupra oraşului Douma, lângă Damasc, de către Căştile Albe.


Citeşte şi: Donald Trump mai pierde un om-cheie la Casa Albă

Însă aceste fotografii – chiar reale – provin de fapt de la turnarea unui film intitulat “Revolution Man”, sprijinit de Ministerul Culturii sirian, a cărui premieră a fost anunţată de agenţia de presă siriană Sana într-un comunicat pe 9 martie.

Potrivit agenţiei, filmul relatează povestea unui jurnalist “în căutarea celebrităţii, care intră ilegal în Siria pentru a face poze şi pentru a înregistra imagini despre război”.

“După ce nu a reuşit să-şi atingă scopul, el îi ajută pe terorişti să organizeze un atac chimic pentru a le da fotografiilor sale un impact la nivel global”, a precizat agenţia de presă.

Fotografiile au fost publicate în februarie pe o pagină de Facebook consacrată filmului.

Citeşte şi: Raul Castro se pregăteşte să predea ştafeta unei noi generaţii la conducerea Cubei

Potrivit site-ului de investigaţii bellingcat, aceste imagini au fost preluate şi difuzate de canalul public rus “Russia 1”, care le-a prezentat drept o dovadă a unei puneri în scenă a atacului chimic de la Douma.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă lovituri de represalii împotriva capacităţilor de producţie şi de stocare a armelor chimice ale regimului Bashar al-Assad, ca urmare a presupusului atac chimic din 7 aprilie în localitatea rebelă Douma, în Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc. Siria a dezminţit orice implicare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Producția de pâine din Tokyo, oprită după ce în compoziție au fost găsite resturi de șobolan

Producția de pâine din Tokyo, oprită după ce în compoziție au fost găsite resturi de șobolan Producția de pâine din Tokyo a fost oprită după...

‘Angajații să răspundă 24 de ore pe zi’. Managerul unui gigant tehnologic, nevoit să își ceară scuze

'Angajații să răspundă 24 de ore pe zi'. Managerul unui gigant tehnologic, nevoit să își ceară scuze Gigantul chinezesc al motoarelor de căutare Baidu a...

Avioanele de luptă F-16 ar putea avea un rol vital în izolarea Crimeei (analist militar)

Avioanele de luptă F-16 ar putea avea un rol vital în izolarea Crimeei (analist militar) Livrarea avioanelor de luptă americane F-16 ar putea juca un...

Descoperirea unor roci bogate în oxigen arată că Marte ar fi fost foarte asemănătoare Terrei

Descoperirea unor roci bogate în oxigen arată că Marte ar fi fost foarte asemănătoare Terrei O serie de roci împrăştiate pe o străveche linie a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.