X

Curtea Constituțională: Articolul în baza căruia a fost evaluat Stoianoglo în calitate de procuror general a fost neconstituțional

Curtea Constituțională a declarat că articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general a fost neconstituțional. Asta după ce avocaților procurorului au depus o sesizare la CC privind cazul acestuia.

Astfel, în urma analizei și recomandărilor Comisiei de la Veneția, CC a declarat neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluat, suspendat și apoi demis Stoianoglo din funcția de procuror general al R. Moldova.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

„Curtea a conchis că art. 31 prim (1) și (5) din Legea cu privire la Procuratură, în redactarea de până la intrarea în vigoare a legii nr. 280 din 6 octombrie 2022, care delega CSP competența stabilirii criteriilor de evaluare a performanțelor procurorului general, nu respectă exigența prevăzută de art. 25 prim (2) din Constituție potrivit căruia procurorul general poate fi demis în condițiile lege pentru motive obiective”, a declarat Serghei Țurcan, judecătorul CC.

Reamintim că prin hotârârea din 23 mai, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis Raportul Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general, la acea vreme cu statutul de suspendat, Alexandr Stoianoglo. Membrii Comisiei au acordat calificativul „nesatisfăcător” activității desfășurate de acesta în perioada exercitării mandatului de procuror general şi a propus şefului statului să-l demită.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Ca urmare avocaţii lui Stoianoglo au atacat în instanţa de contencios administrativ hotărârea CSP şi au solicitat suspendarea executării până la pronunţarea unei decizii irevocabile.

Tags: CSPMoldovaprocuror generalStoianoglo
Categorii: JustiţieȘtirile zilei