Curtea constituţională din Ecuador autorizează declanşarea unui proces de destituire împotriva preşedintelui

Publicat:

Curtea constituţională a Ecuadorului a autorizat miercuri declanşarea unui proces de destituire pentru deturnare de fonduri împotriva preşedintelui de dreapta Guillermo Lasso, solicitată de Adunarea naţională (parlament) dominată de opoziţie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Lasso, în vârstă de 67 de ani, va trebui să se prezinte în faţa parlamentului monocameral, unde criticii săi au nevoie de o majoritate de două treimi – adică 92 de voturi din 137 – pentru a obţine destituirea preşedintelui.


Citeşte şi: Şapte persoane, între care un turc şi un bulgar, închise în Belgia cu privire la ‘posibile atentate teroriste’

Opozanţii săi îi cer plecarea de la putere după ce un site de internet a dezvăluit existenţa unui sistem de corupţie care ar fi fost creat în interiorul companiilor publice de un cumnat al şefului statului, Danilo Carrera. Potrivit opoziţiei, Lasso a fost avertizat în legătură cu existenţa acestui mecanism şi nu a acţionat pentru a-i pune capăt.

În acest caz mai sunt implicaţi un fost reprezentant al preşedinţiei în organismul de administrare a companiilor publice, Hernan Luque, precum şi omul de afaceri Ruben Cherres, apropiat de Carrera şi vizat de o anchetă pentru trafic de droguri.

Guillermo Lasso, care este preşedinte din 2021, neagă acuzaţiile şi îi acuză pe parlamentari că vor să-i “destabilizeze” guvernul. Executivul a indicat că dezaprobă decizia Curţii constituţionale, dar o va respecta.

Trei preşedinţi ai Ecuadorului au fost înlăturaţi de la putere între 1997 şi 2005.

În ce-l priveşte, Lasso se confruntă cu o lipsă de popularitate crescândă, într-o ţară care în iunie anul trecut a fost scena unor violente manifestaţii împotriva creşterii costului vieţii, proteste soldate cu şase morţi şi peste 600 de răniţi.

Deputaţii au încercat şi atunci să-l destituie pe preşedinte, dar opoziţia divizată nu a reuşit să întrunească suficiente voturi.

Citeşte şi: Beijingul ameninţă Taiwanul, din cauza vizitei preşedintelui taiwanez în SUA – Black News

“Lasso va fi judecat politic şi va trebui să răspundă pentru ororile şi incompetenţa sa în faţa Adunării”, a salutat pe Twitter decizia Curţii deputata Viviana Veloz, semnatară a solicitării de iniţiere a unui proces de destituire, alături de alţi 58 de parlamentari.

Guvernul susţine la rândul său că solicitarea deputaţilor comportă “nenumărate erori” şi “nu are şi nu va avea nici cea mai mică bază juridică ori politică”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldova va găzdui reuniunea Constituenței FMI și a Băncii Mondiale, în perioada 10-12 iulie

Republica Moldova va găzdui, în perioada 10-12 iulie, reuniunea Constituenței Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale. Evenimentul, organizat de Banca Națională a Moldovei...

Peste 75 la sută dintre grădinițele din R.Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii

Peste 75 la sută dintre grădinițele din R.Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat...

Republica Cehă afirmă că a livrat Ucrainei arme în valoare de 288 milioane de dolari

Republica Cehă afirmă că a livrat Ucrainei arme în valoare de 288 milioane de dolari Republica Cehă a trimis Ucrainei arme, tehnologie şi muniţii în...

Curs valutar al BNM 4 iulie 2024

Curs valutar al BNM 4 iulie 2024 Leul moldovenesc se apreciază în raport cu dolarul American și se depreciază în raport cu euro și leul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.