X

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pune la îndoială legitimitatea Curţii Supreme a Poloniei

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pune la îndoială legitimitatea Curţii Supreme a Poloniei

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a pus joi la îndoială legitimitatea unei Camere a Curţii Supreme poloneze, înfiinţată de către fostul Guvern naţionalist şi populist, ”prin încălcarea evidentă a regulilor naţionale fundamentale”, în contextul în care noul Guvern proeuropean polonez anunţă că vrea să acţioneze în vederea unei reveniri la statul de drept în Polonia, relatează AFP.

Justiţia europeană a criticat în mai multe rânduri reforme ale sistemului judiciar întreprinse de fosta putere, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

Ea şi-a exprimat îngrijorarea faţă de respectarea statului de drept în Polonia pe timpul a opt ani, începând din 2015, în cursul cărora Partidul Lege şi Justiţie (PiS) s-a aflat la putere.

CJUE refuză, într-o hotărâre făcută publică joi la Luxemburg, unde are sediul, să examineze o întrebare preliminară care i-a fost adresată de către Camera de Control Extraordinară şi de Afaceri Publice a Curţii Supreme poloneze.

CJUE consideră că nu are de a face cu ”un organ care să aibă calitatea unui tribunal independent şi imparţial”.

Această Cameră – înfiinţată în 2017 – este însărcinată cu probleme referitoare la alegeri şi referendumuri, dar este competentă într-un larg evantai de domenii – inclusiv concurenţă, infrastructuri, telecomunicaţii şi pensionarea judecătorilor.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pune la îndoială legitimitatea Curţii Supreme a Poloniei

”CARACTER ANTICONSTITUŢIONAL FLAGRANT”

CJUE a reproşat acestei Camere faptuul că este alcătuită din judecători numiţi ”prin încălcarea evidentă a regulilor naţionale fundamentale”, la ordinul unui Consiliu Naţional de Jurisprudenţă (KRS), a cărui independenţă a fost deja pusă la îndoială de către justiţia europeană.

Noua colaiţie guvernamentală proeuropeană a lui Donald Tusk, rezultată în urma alegerilor legislative din octombrie în Polonia, a promis să acţioneze înb vederea unei reveniri a statul de drept.

Citeşte şi: Radu Marian ‘a dat de greu’ în troleibuz: ‘Am încercat, nu lucrează’

Aceste promisiuni se lovesc însă de opoziţia unui Tribunal Constituţional aflat sub influenţa politică a PiS şi a preşedintelui polonez Andrzej Duda, un aliat al acestui partid – şi unul dintre autorii reformelor controversate.

Joi, Andrzej Duda a denunţat ”caracterul anticonstituţional flagrant” al unor hotărâri ale Ministerului polonez al Culturii, anunţate miercuri cu privire la o revocare a echipelor de conducere ale presei de stat poloneze.

Tags: CJUECurtea de JustiţieguvernPiSPolonia
Externe