Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

Publicat:

Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

După deschiderea negocierilor de aderare, europarlamentarul Siegfried Mureşan a declarat că prioritatea Uniunii Europene este ca Republica Moldova să fie puternică, să fie independent și să fie pe propriile picioare.

Termenul de aderare ar fi aproximativ şase ani, timp în care guvernarea de la Chişinău trebuie să înregistreze progrese enorme pentru a fi gata să devină oficial stat membru al Uniunii Europene, transmite Tvr Moldova.


Citeşte şi: Milioane de lei au ajuns în conturile MAN şi ‘Şansă’ de la donatori-fantomă

Începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană este cea mai importantă decizie pentru Republica Moldova de la independenţă încoace. Procesul de aderare va fi unul complex şi de durată.

SIEGFRIED MUREŞAN, europarlamentar: „Comisia Europeană trebuie să pregătească cadrul legal de negocieri. Negocierile se vor desfăşura în aproximativ 30 de domenii, 30 de capitole. Vom negocia despre modernizarea şi reformarea agriculturii, transportului, mediului, economiei, impozitării, justiţiei în Republica Moldova. Următoarea etapă va fi o conferinţă interguvernamentală unde pe picior de egalitate RM şi UE să deschidă negocierile conform cadrului pregătit de Comisia Europeană. Mai apoi experţii din ministere şi directoratele Comisiei Europene vor negocia în următoarele luni capitol cu capitol.”

Potrivit lui Mureşan, abţinerea DE LA VOT A premierului Ungariei, Victor Orban, a fost, până la urmă, o mişcare constructivă pentru că nu a împiedicat decizia finală.

Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

SIEGFRIED MUREŞAN, europarlamentar: „Victor Orban are blocate la Bruxelles 30 de miliarde de euro din planul de rezilienţă şi fonduri de coeziune, deci el până acum a pierdut mult mai mult decât statele ca România, care sunt pro europene. Acum se discută despre deblocarea unei părţi din banii care sunt blocaţi.”

După reforme și încheierea negocierilor, Comisia Europeană va emite o opinie privind gradul de pregătire al ţării pentru aderare. În baza acesteia, statele membre vor trebui să decidă unanim încheierea negocierilor, iar Parlamentul European – să ofere acordul său. Ultimul pas este semnarea şi ratificarea Tratatului de Aderare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Igor Grosu pleacă la București

Igor Grosu pleacă la București Speakerul Igor Grosu pleacă la București, unde va participa la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre și a zonei...

Zece exemplare de râs din România vor fi transferate în Germania, până la finalul anului 2027, pentru refacerea speciei

Zece exemplare de râs din România vor fi transferate în Germania, până la finalul anului 2027, pentru refacerea speciei Zece exemplare de râs din România,...

Parlamentul Republicii Moldova împlinește 33 de ani de activitate

Parlamentul Republicii Moldova împlinește 33 de ani de activitate Anual, pe 23 mai este marcată Ziua Parlamentului Republicii Moldova - instituția reprezentativă supremă a țării...

Calendarul zilei de 23 Mai

Calendarul zilei de 23 Mai Evenimente si sarbatori *Ziua Mondiala a Broastelor Testoase. *Ziua Muncii (Jamaica). *Ziua Studentilor (Mexic). 1430Ioana D’Arc este capturata de catre...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.