Curtea Penală Internaţională avertizează cu represalii pentru cei care ameninţă la adresa sa

Publicat:

Curtea Penală Internaţională avertizează cu represalii pentru cei care ameninţă la adresa sa

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un avertisment la adresa “persoanelor care ameninţă cu represalii” – pe ea sau personalul său -, spunând că astfel de acţiuni ar putea constitui o “subminare a administrării justiţiei”, informează AFP.

Biroul de la Haga al procurorului şef Karim Khan a declarat că urmăreşte “să se angajeze în mod constructiv cu toate părţile interesate ori de câte ori dialogul este în concordanţă cu mandatul său”, într-un comunicat publicat pe X, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

 

 

“Această independenţă şi această imparţialitate sunt totuşi subminate atunci când indivizi ameninţă să ia măsuri de represalii împotriva Curţii sau împotriva personalului Curţii” în cazul unor “decizii” privind investigaţiile care intră în mandatul său, a adăugat el.

 

 

“Astfel de ameninţări, chiar dacă nu sunt respectate, pot constitui o atingere asupra administrării justiţiei” de către CPI, avertizează el.

CPI solicită încetarea “imediată” a “încercărilor de a-i obstrucţiona, intimida sau influenţa în mod nejustificat pe cei responsabili”.

Serviciile procurorului şef Khan nu au dorit să precizeze de la cine au provenit aceste ameninţări şi dacă au legătură cu Israel şi cu războiul din Gaza.

CPI a deschis o investigaţie în 2021 asupra Israelului, precum şi asupra Hamas şi a altor grupuri armate palestiniene pentru posibile crime de război în teritoriile palestiniene. Acum a extins această anchetă la “escaladarea ostilităţilor şi a violenţei de la atacurile din 7 octombrie 2023” comise de Hamas pe teritoriul israelian.

“Ne opunem, desigur, oricăror ameninţări sau intimidări la adresa oficialilor publici, inclusiv a oficialilor CPI”, a răspuns vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. Dar “nu susţinem această anchetă, considerăm că aceasta nu este responsabilitatea lor şi am fost foarte clari cu privire la acest subiect”, a adăugat ea.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Oficialii israelieni au declarat pentru New York Times că se aşteaptă ca CPI să emită mandate de arestare pe numele membrilor guvernului israelian – care ar putea să îl includă şi pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu – în legătură cu operaţiunile militare desfăşurate de Israel ca răspuns la atacul Hamas.

Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat miercuri că o posibilă inculpare a oficialilor israelieni de către CPI ar reprezenta “un pericol pentru democraţii”.

Premierul Netanyahu a considerat că posibila emitere a unor astfel de mandate de arestare ar avea drept scop “ameninţarea liderilor şi soldaţilor Israelului, în esenţă pentru a paraliza capacitatea Israelului de a se apăra”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vine vara! Vremea se încălzește până la +26 grade Celsius

Vine vara! Vremea se încălzește până la +26 grade Celsius După o perioadă răcoroasă, vremea se încălzește treptat. Însă aceasta aduce și instabilitate atmosferică. Astfel,...

Primăria capitalei: Benzi pentru transportul public vor apărea și pe alte străzi

Primăria capitalei: Benzi pentru transportul public vor apărea și pe alte străzi În Chișinău sunt create 24 de kilometri de benzi unice pentru transportul public,...

Mihai Popșoi: Consiliul Europei este un formator de standarde pentru democrație

Mihai Popșoi: Consiliul Europei este un formator de standarde pentru democrație Consiliul Europei este un actor de neînlocuit și un formator de standarde pentru democrație,...

‘Scutul Păcii’: O aeronavă de tip C-17 a Gărzii Naționale Aeriene din Carolina de Nord a aterizat pe aeroportul din Chișinău

'Scutul Păcii': O aeronavă de tip C-17 a Gărzii Naționale Aeriene din Carolina de Nord a aterizat pe aeroportul din Chișinău Statele Unite ale Americii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.