Curtea Penală Internaţională vrea judecarea fostului preşedinte sudanez

Publicat:

Deţinerea funcţiei de şef de stat nu protejează o persoană de punerea sub acuzare internaţională, a decis luni, la Haga, Curtea Penală Internaţională (CPI) într-un caz referitor la fostul preşedinte sudanez Omar al-Bashir (foto), transmite dpa, potrivit agerpres.

Al-Bashir ar fi trebuit să fie arestat de Iordania atunci când a vizitat această ţară, în 2017, a menţionat luni CPI, care a menţinut astfel decizia sa iniţială, din decembrie acel an.


Citește și: Apar primele ipoteze în cazul tragediei aviatice din Moscova: Avionul a fost lovit de fulger! – VIDEO

Instanţa de la Haga emisese un mandat de arestare contra lui Al-Bashir în 2009 pentru crime împotriva umanităţii, crime de război şi genocid contra civililor şi grupurilor etnice din regiunea sudaneză Darfur.

În pofida acestui mandat, Iordania nu l-a arestat pe Omar al-Bashir atunci când acesta a vizitat această ţară, în urmă cu doi ani, susţinând că acest titlu i-a conferit imunitate.

Judecătorii de la Haga au afirmat că Iordania are o dublă obligaţie să facă acest lucru, pentru că ţara este semnatară a statutului CPI şi este parte a Convenţiei ONU privind prevenirea şi reprimarea genocidului.

Vezi și: Crește numărul morților, după tragedia aviatică din Rusia – VIDEO

Totuşi, apelul Iordaniei a reuşit dintr-un punct de vedere, întrucât CPI a ajuns la concluzia că decizia iniţială de a reclama Iordania la Consiliul de Securitate al ONU a fost una greşită.

Omar al-Bashir, care s-a aflat la putere 30 de ani, a fost destituit şi arestat în aprilie în ţara sa, atunci când armata a preluat controlul după luni de proteste de stradă în întregul Sudan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini Italia a simplificat condiţiile de intrare în ţară şi a redus obstacolele birocratice pentru muncitorii străini, în...

Zeci de paramedici şi pompieri ucişi în Liban în bombardamentele israeliene din ultimele zile

Zeci de paramedici şi pompieri ucişi în Liban în bombardamentele israeliene din ultimele zile Peste 40 de paramedici şi pompieri au fost ucişi în...

Străinii fug din Liban pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică

Străinii fug din Liban pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică Cetăţenii străini din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu - inclusiv români - au început...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.