Curtea Supremă a Israelului a invalidat numirea unui ministru al lui Netanyahu

Publicat:

Curtea Supremă a Israelului a invalidat miercuri numirea, de către şeful guvernului Benjamin Netanyahu, a ministrului de interne şi numărul doi în guvern, Aryeh Deri, care fusese găsit vinovat de fraudă fiscală, transmite AFP, potrivit agerpres

Deputaţii israelieni au votat la sfârşitul lui decembrie o lege, denumită de presă ‘legea Deri’, care permite unei persoane găsite vinovate de o infracţiune, dar necondamnate la închisoare cu executare, să obţină un portofoliu ministerial.


Citește și : Fostul preşedinte rus Medvedev, revoltat de un subiect de discuţie la Davos, ‘e o ruşine’

Obiectivul era de a-i permite astfel lui Deri să obţină un post de ministru pe care îl ceruse.

‘Curtea Supremă a decis că numirea deputatului Aryeh Deriy în postul de ministru de interne şi al sănătăţii nu poate fi validată’, a afirmat această instanţă într-un comunicat.

‘Prim-ministrul trebuie să-l demită’, a adăugat Curtea Supremă, reamintind că Deri, şeful partidului ultra-ortodox Shass, anunţase la începutul lui 2022 că se va retrage din viaţa politică în urma condamnării sale pentru fraudă fiscală.

Această retragere era chiar o condiţie impusă de justiţie lui Deri pentru a evita închisoarea.

El a fost însă reales la legislativele din noiembrie şi numit ministru de interne şi al sănătăţii în guvernul format la sfârşitul lui decembrie de Benjamin Netanyahu, împreună cu aliaţii său ultra-ortodocşi şi de extremă dreapta.

Puterea judiciară este în Israel singura în măsură să controleze guvernul şi să vegheze la respectarea drepturilor individuale, ceea ce a făcut miercuri Curtea Supremă prin decizia sa.

‘Vom face astfel încât să reparăm această injustiţie prin toate mijloacele legale’, au anunţat şefii partidelor din coaliţie, într-un comunicat comun în care au calificat decizia Curţii drept ‘o atingere gravă adusă democraţiei’.

Partidul Shass, a doua formaţiune din coaliţie, cu 11 deputaţi, a denunţat o ‘decizie politică’.

Citește și : Macron şi Meloni au avut un schimb de opinii înaintea summitului UE din februarie

Cu toate acestea, noul ministru al justiţiei, Yariv Levin, a anunţat la începutul lui ianuarie un program controversat de reforme în sistemul judiciar, ce include introducerea unei clauze ‘derogatorii’ care ar permite parlamentului să anuleze o decizie a Curţii Supreme.

Această reformă, ce va fi înaintată parlamentului la o dată încă necunoscută, vizează să sporească puterea aleşilor asupra celei a magistraţilor şi intervine într-un context în care premierul Netanyahu este judecat pentru corupţie în mai multe dosare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.