Curtea Supremă a Suediei aprobă prima extrădare a unui susţinător al PKK către Turcia

Publicat:

Curtea Supremă a Suediei a aprobat prima extrădare către Turcia a unui susţinător al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) scos în afara legii, înaintea unor noi discuţii în disputa asupra admiterii Suediei în alianţa de apărare NATO, informează miercuri DPA, potrivit agerpres.

Aprobarea a fost inclusă într-o decizie pusă la dispoziţie de instanţă miercuri agenţiei germane de presă.


Citește și : Cancelarul Scholz l-a plimbat pe Macron prin Potsdam – VIDEO

Legile suedeze relevante nu au reprezentat niciun obstacol în calea extrădării bărbatului pentru a-şi ispăşi restul pedepsei. Şi nici nu sunt incompatibile cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, se arată în decizie.

Guvernul de la Stockholm poate decide acum dacă îl extrădează pe bărbatul de 35 de ani.

Turcia a cerut numeroase extrădări din Suedia, pe fondul disputei în curs legate de NATO.

Bărbatul a fost arestat în Suedia în vara anului 2022 la cererea sistemului judiciar turc. De atunci, el se află în detenţie înainte de proces. El a fost condamnat la patru ani şi şapte luni de închisoare pentru infracţiuni legate de droguri în oraşul Adana din sudul Turciei, în 2014.

Potrivit ordinului judecătoresc suedez emis săptămâna precedentă, el a recunoscut faptele legate de droguri şi a fost eliberat condiţionat pentru bună purtare. În 2018, el a venit în Suedia din Turcia.

În hotărârea judecătorească, bărbatul îşi exprimă convingerea că motivul real pentru cererea extrădării sale este etnia sa kurdă şi faptul că a lucrat pentru interesele kurzilor.

El este membru al Partidului Democrat Popular (HDP) pro-kurd şi sprijină atât miliţia kurdă, Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în Siria, cât şi PKK interzis.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan acuză HDP că este braţul extins al PKK. HDP respinge acest lucru.

Pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Suedia, ca şi Finlanda, a solicitat aderarea la NATO în mai 2022. Finlanda este deja membru de la începutul lunii aprilie, dar Suediei încă îi lipseşte aprobarea Turciei şi a Ungariei.

Turcia acuză ţara scandinavă de lipsă de angajament în abordarea “organizaţiilor teroriste” şi a cerut în mod repetat extrădările în acest context.

Citește și : Ruşii se pregătesc de tot ce-i mai rău: Construiesc un adăpost antiatomic la Moscova

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, plănuieşte să se întâlnească cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, joi. O nouă reuniune suedezo-turcă este planificată pentru săptămâna viitoare.

Suedia speră să devină membră a alianţei până la summitul NATO de la Vilnius din iulie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.