Curtea Supremă britanică se pronunţă parţial în favoarea lui Guaido în cazul aurului Venezuelei de la Banca Angliei

Publicat:

Curtea Supremă a Marii Britanii a admis luni parţial un apel formulat de liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, într-un caz în legătură cu controlul de către acesta sau preşedintele Nicolas Maduro al aurului venezuelean în valoare de peste 1 miliard de dolari stocat la Banca Angliei (BoE), relatează Reuters, potrivit agerpres

Disputa asupra aurului s-a concentrat pe chestiunea dacă guvernul britanic îl recunoaşte pe Guaido drept şef de stat al Venezuelei. Taberele Maduro şi Guaido au numit fiecare un board diferit la Banca Centrală a Venezuelei (BCV) şi ambele au emis instrucţiuni contradictorii cu privire la rezervele de aur şi o sumă similară deţinută de Deutsche Bank.


Citește și : Proteste la Barcelona împotriva extinderii limbii spaniole în şcolile din Catalonia

Instanţa a declarat că o decizie de anul trecut a Curţii de Apel din Anglia de anulare a unei hotărâri anterioare a Înaltei Curţi a fost “deplasată” în timp ce recunoaşterea de către guvernul britanic a lui Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei este “clară şi fără echivoc”.

Într-un comunicat de presă, Curtea Supremă a afirmat că instanţele britanice sunt obligate să accepte că guvernul britanic nu îl recunoaşte pe Maduro ca preşedinte al Venezuelei “în niciun scop”.

Cu toate acestea, instanţa a spus că este necesar să se ia în considerare dacă să recunoască hotărârile Curţii Supreme a Venezuelei că statutul de tranziţie al lui Guaido este nul şi neavenit şi a cerut Tribunalului Comercial englez să o facă.

BCV a lui Maduro a dat în judecată Banca Angliei în mai 2020 pentru a recupera controlul asupra aurului, despre care spune că îl va vinde pentru a finanţa răspunsul Venezuelei la pandemia de coronavirus şi consolida sistemul de sănătate afectat de ani de criză economică.

BoE a refuzat să elibereze aurul de când guvernul britanic s-a alăturat la începutul anului 2019 zecilor de naţiuni în sprijinul lui Guaido pe baza faptului că victoria lui Maduro la alegerile în anul precedent a fost trucată. Opoziţia din Venezuela susţine că administraţia lui Maduro, aflată în criză de numerar, vrea să folosească banii pentru a-şi plăti aliaţii străini, ceea ce avocaţii acestuia neagă.

Citește și : NATO vrea să desfăşoare o prezenţă militară în România şi Bulgaria în contextul tensiunilor cu Rusia

Sarosh Zaiwalla, un avocat la Zaiwalla & Co cu sediul la Londra şi care reprezintă consiliul de administraţie Maduro al BCV, a declarat luni: “Clientul nostru aşteaptă cu nerăbdare continuarea acestui caz, considerând că Boardul BCV din Caracas este singura autoritate valabilă desemnată să se ocupe de activele străine ale Venezuelei în interesul populaţiei venezuelene”.

Guaido, într-un comunicat, a salutat hotărârea şi a spus că el şi cei pe care i-a numit “vor continua dedicaţi datoriei constituţionale să protejeze bunurile Republicii pentru generaţiile viitoare”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.