Curtea Supremă din SUA acordă o victorie alegătorilor afro-americani

Publicat:

Curtea Supremă a Statelor Unite a invalidat joi o hartă a circumscripţiilor electorale adoptată de aleşii republicani din Alabama, în sudul ţării, şi acuzată de discriminare împotriva alegătorilor de culoare, notează AFP, potrivit agerpres.

Cu o scurtă majoritate de cinci judecători din nouă, templul dreptului american a refuzat să lipsească şi mai mult de substanţă marea lege a drepturilor civile din 1965, spre marea uşurare a apărătorilor minorităţilor.


Citeşte şi: Care este starea de spirit a europenilor cu un an înainte de alegerile europene? – Black News

Acest text, Voting Rights Act, a fost adoptat pentru a împiedica fostele state segregaţioniste să priveze afro-americanii de dreptul de a vota, dar a fost golit în ultimii ani de o parte din substanţa sa de către înalta curte.

Acest dosar era perceput ca o nouă încercare de a-l slăbi.

Dincolo de dezbaterea asupra hărţii sale, Alabama a încercat să convingă Curtea Supremă să-şi schimbe jurisprudenţa, care interzice diluarea votului alegătorilor de culoare prin concentrarea acestora într-un număr limitat de circumscripţii pentru a le diminua influenţa în altă parte.

Acceptând să judece recursul său, Curtea, ferm ancorată în conservatorism, părea pregătită să-i dea dreptate.

În cursul şedinţei, judecătoarea progresistă Elena Kagan a fost emoţionată: “Voting Rights Act este unul dintre marile progrese ale democraţiei noastre (…) Ce va mai rămâne din el?”.

“Noua abordare” propusă de Alabama, care dorea să împiedice luarea în considerare a criteriilor rasiale pentru a evalua legalitatea decupajelor electorale, “nu este convingătoare nici în teorie, nici în practică”, a decis totuşi, joi, şeful Curţii Supreme, John Roberts, în numele majorităţii.

Această hotărâre “confirmă un principiu de bază: nu trebuie să existe nicio discriminare rasială în cursul alegerilor”, a salutat preşedintele american Joe Biden, pentru care, cu toate acestea, “munca nu s-a terminat”.

Democratul, ales în mare parte datorită voturilor afro-americanilor, a cerut Congresului să legifereze pentru a restabili şi întări legea din 1965. O propunere în acest sens este blocată de opoziţia republicanilor.

Puternica organizaţie pentru drepturile civile ACLU a salutat, de asemenea, “victoria” pentru alegătorii de culoare.

“Curtea Supremă a respins ideea orwelliană că este inadecvat să se ia în considerare criteriile rasiale pentru a determina existenţa discriminării rasiale”, ceea ce ar fi făcut legea inoperabilă, a subliniat unul dintre avocaţii ACLU, Davin Rosborough.

Decizia, care păstrează, prin urmare, statu-quoul, obligă, de asemenea, autorităţile republicane din Alabama să revizuiască o hartă desenată în 2021 pentru atribuirea de locuri în Camera Reprezentanţilor.

Citeşte şi: Erdoğan are discuții separate cu Zelenski și cu Putin – Black News

Conform acestui decupaj, alegătorii de culoare, care votează în majoritate democrat, erau majoritari doar într-una dintre cele şapte circumscripţii ale statului, în timp ce ei reprezintă 27% din populaţia acestuia. Noua hartă trecea, de asemenea, prin mijlocul unei regiuni predominant de culoare, “Black Belt”, şi o tăia în două.

Potrivit deciziei Curţii Supreme, autorităţile vor trebui să creeze o a doua circumscripţie electorală cu o majoritate de alegători afro-americani. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.