Curtea Supremă israeliană îi scapă pe evreii ultraortodocşi de armată

Publicat:

Guvernul condus de Benjamin Netanyahu a obţinut in extremis de la Curtea Supremă a Israelului o nouă amânare, de o lună şi jumătate, a votului asupra unei legi controversate cu privire la recrutarea evreilor ultraortodocşi, un text care ar putea provoca căderea guvernului, transmite AFP, potrivit agerpres.

Curtea Supremă fixase pentru 2 decembrie data limită pentru adoptarea definitivă a acestei legi, după ce guvernul obţinuse în septembrie o amânare de trei luni, care a expirat duminică.


Citeşte şi: Un avion al ONU va evacua rebelii houthi răniţi în Yemen

Curtea Supremă a respins în 2017 un proiect de lege al guvernului care ar fi legalizat exceptări în masă pentru ultraortodocşi, şi a cerut executivului să prezinte un nou text.

Proiectul adoptat în primă lectură în iulie fixează obiective în cifre privind proporţia de ultraortodocşi care vor servi în armată, prevăzând sancţiuni financiare împotriva seminariilor talmudice care primesc subvenţii publice şi nu respectă aceste obiective.

Zeci de mii de tineri ultraortodocşi cu vârste între 18 şi 24 de ani beneficiază în prezent de exceptare de la serviciul militar pentru a putea studia în seminariile talmudice, o situaţie percepută nefavorabil de alte grupuri sociale.

Textul prezentat de guvern a fost votat în primă lectură în iulie şi trebuie adoptat în alte două lecturi înainte de a intra în vigoare.

Guvernul ceruse o amânare a votului final până la sfârşitul lui martie 2019 pentru a avea timp pentru un eventual compromis. Curtea Supremă nu i-a acordat însă termen decât până la 15 ianuarie 2019.

Citeşte şi: CĂLĂUL jihadiştilor a fost lichidat în Siria

Cei 13 deputaţi ai formaţiunilor ultraortodoxe Shass şi Lista Unificată a Torah, membre ale coaliţiei la putere, au votat împotriva proiectului de lege în iulie, aprobat cu ajutorul opoziţiei. Sprijinul tuturor deputaţilor celor două formaţiuni a devenit însă vital pentru supravieţuirea coaliţiei de guvernare.

Ministrul turismului, Yariv Levin, un apropiat al lui Netanyahu, a avertizat săptămâna trecută că guvernul riscă să cadă în situaţia în care Curtea Supremă refuza acordarea unei noi amânări.

Majoritatea pe care se bazează guvernul Netanyahu s-a redus la un singur vot după recenta demisie a ministrului apărării, Avigdor Lieberman, liderul partidului naţionalist Yisrael Beitenu, care dispune de 5 deputaţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.