Dacian Cioloș: Votul din 9 iunie la nivel european va influența evoluția procesului de negociere între R.Moldova și UE

Publicat:

Dacian Cioloș: Votul din 9 iunie la nivel european va influența evoluția procesului de negociere între R.Moldova și UE

„Votul din 9 iunie la nivel european, precum și votul din Republica Moldova din acest an și de anul viitor vor influența evoluția procesului de negociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE)”, susține europarlamentarul Dacian Cioloș.

Eurodeputatul a declarat, în cadrul unui interviu pentru Moldova 1, că viteza cu care va avea loc integrarea țării noastre în UE depinde de opțiunea politică a cetățenilor, dar și de noua componență a Parlamentului European formată în urma euroalegerilor.


Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Moldova 1: Ce se va întâmpla dacă va exista dezinteres din partea electoratului moldovean la scrutinul europarlamentar din această duminică? Ar putea fi afectată încrederea între Uniunea Europeană și Republica Moldova?

Dacian Cioloș: Viteza cu care Republica Moldova se apropie de Uniunea Europeană depinde, în primul rând, de dorința și de voința Republicii Moldova, a cetățenilor și a alegerilor politice pe care ei le fac. Dacă vă referiți la votul din 9 iunie, evident că structura Parlamentului European va avea și ea un impact. Pentru că, după alegerile europene din 2019, am avut o majoritate clară proeuropeană în Parlamentul European, care a relansat procesul de extindere a Uniunii Europene, l-a readus pe agenda politică a Uniunii Europene.

Noi ne dorim ca acest proces să continue, însă dacă la alegerile din 9 iunie vom avea o majoritate a euroscepticilor sau a naționaliștilor în Parlamentul European, atunci există o probabilitate ridicată ca procesul de extindere a Uniunii Europene să fie pus pe hold, să fie întârziat și să fie amânat fără să vedem clar care ar putea fi perspectiva extinderii. Din acest punct de vedere, sigur că va depinde foarte mult de semnalul pe care alegătorii care vor merge la vot pe 9 iunie îl vor da prin votul pe care îl vor acorda. Cu partide proeuropene procesul de extindere a Uniunii Europene va continua, cu partidele eurosceptice, antieuropene, naționaliste – procesul de extindere a Uniunii Europene va fi pus pe hold.

Moldova 1: Care este miza acestor europarlamentare? Între cine se dă bătălia? Între eurosceptici sau eurooptimiști, adică promotorii extinderii sau oponenții acestui proces?

Dacian Cioloș: Avem în momentul de față în Parlamentul European o majoritate a forțelor politice proeuropene care își doresc întărirea și modernizarea Uniunii Europene. Partidul sau familia politică liberală-centristă din care eu fac parte, am și condus timp de doi ani și jumătate acest grup politic, familia popularilor europeni, familia socialiștilor europeni, care au susținut în mod sistematic procesul de extindere a Uniunii Europene. Mai sunt și verzii, care sunt și ei cu agendă proeuropeană și din acest punct de vedere al extinderii. Dar avem forțe conservatoare și naționaliste, care, așa cum arată unele dintre sondaje, ar putea crește în reprezentare în Parlamentul European. Și acum totul depinde de cât de mult vor crește. Dacă vor crește forțele acestea eurosceptice sau antieuropene naționaliste atât de mult încât să afecteze majoritatea politică proeuropeană sau dacă vom menține această majoritate politică proeuropeană. Aici e miza de fapt și aici au loc evoluțiile de care vor depinde și orientările Uniunii Europene pentru următorii ani.

Moldova 1: Dar ce așteptări aveți de la președinția belgiană, căreia la sfârșitul lunii iunie i se termina mandatul? Va fi totuși organizată prima conferință interguvernamentală pentru deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

Dacian Cioloș: În mod clar, decizia politică e deja luată de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova. Aici decizia e luată și nu văd cum această decizie ar putea fi schimbată pe termen scurt. Deci ne așteptăm ca la sfârșitul lunii iunie… știu că președinția belgiană dorește acest lucru, să încheie mandatul semestrial al președinției Uniunii Europene lansând această conferință de începere a negocierilor de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Însă vedeți că și în Balcanii de Vest avem țări care au început negocierile de aderare de mai mulți ani și ele continuă mai mult sau mai puțin accelerat, în funcție și de viziunea politică și de ambițiile politice, fie din țările respective, a guvernelor și majorităților politice din acele țări, fie depinzând de Uniunea Europeană. Deci, de asta, Republica Moldova va începe negocierile de aderare și se vor deschide capitole de negociere în acest an.

Ce spun eu este că votul din 9 iunie va influența viteza cu care acest proces se va desfășura în următorii ani. Sigur, votul din 9 iunie la nivel european, așa cum votul din Republica Moldova din acest an și de anul viitor, va avea la fel o influență asupra acestui proces, pentru că evoluția procesului de negociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană depinde și de Uniunea Europeană, dar depinde și de Republica Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Conferința internațională cu genericul ‘Politici în domeniul drogurilor în Republica Moldova’

Conferința internațională cu genericul 'Politici în domeniul drogurilor în Republica Moldova' Subiectul privind reducerea consumului drogurilor, traficul ilicit de droguri, precum și eforturile autorităților din...

Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului

Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului Conducerea MAIA a avut astăzi, o ședință cu un grup de agricultori, membri ai...

Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European

Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat juniorilor, care...

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.