Dan Perciun: Până în 2025 dorim să construim o rețea de 35 de școli model

Publicat:

Dan Perciun: Până în 2025 dorim să construim o rețea de 35 de școli model

Investițiile în infrastructura instituțiilor de învățământ, debirocratizarea sistemului educațional din țară, susținerea cadrelor didactice și creșterea competențelor elevilor și ale studenților, sunt prioritățile pe care și le propune Ministerul Educației și Cercetării în anul 2024, prezentate astăzi de ministrul Dan Perciun. 

Citește și  Lavrov: “Acum 20 de ani, problema transnistreană putea  fi rezolvată.”  


Obiectivul principal pentru învățământul general pornește de la rezultatele obținute de elevii noștri la testarea internațională PISA.

„Toate eforturile noastre vor fi orientate prioritar spre creșterea cu cel puțin 25% a ponderii elevilor care ating nivelul minim de competență la matematică și lectură la următoarea examinare din 2025”, a declarat Dan Perciun. Pornind de la acest obiectiv, accesul la educație de calitate trebuie să devină un deziderat al întregii societăți.

În context, oficialul s-a referit la lansarea în acest an a Pactului Național „Moldova pentru Educație”, prin care cetățenii, societatea civilă, mediul de afaceri, partenerii internaționali să contribuie la susținerea proiectului național – Rețeaua Școlilor Model. Scopul este de a crește accesul elevilor din medii defavorizate, în special din mediul rural, din localități mici la educație de calitate.

Obiectivul este ca până în 2025 să fie constituită o rețea de 35 de școli model. În acest an, 5 școli vor fi renovate, iar la altele 5 vor demara lucrările de renovare. Investițiile pentru fiecare dintre aceste școli se ridică până la 2 mln euro. Urmează a fi procurate 70 de autobuze care să ajungă prioritar în școlile din această rețea. Suplimentar, va fi oferită o alocație pentru părinții care vor decide să își transfere copiii în aceste școli, iar alimentația copiilor transportați va fi gratuită.

Planul de priorități include și investiții pentru renovarea blocurilor sanitare din 125 de școli, dar și dotarea a 60 de școli cu tehnologii digitale în valoare de 300 de mii de lei, iar un program de granturi de 600 de mii de lei va fi acordat pentru proiecte investiționale în 40 de școli. Alte 10 mln de lei vor fi alocate pentru dotarea centrelor de resurse pentru educația incluzivă.

Investiția în resursele umane din sistemul educațional va fi o prioritate și în anul 2024.  Programul Național „Investim în Profesori” va continua cu formarea cadrelor didactice pe tematici solicitate de către acestea. Urmează să fie acoperite costurile de recalificare profesională pentru cca 1600 de profesori – de două ori mai mult față de anul trecut, iar procedura de recalificare va fi simplificată. 5000 de profesori vor beneficia de cursuri de formare gratuită, iar alți 5000 vor beneficia de cursuri de instruire pentru creșterea competențelor digitale.

În 2024 ministerul va lansa un nou pachet de debirocratizare, acesta urmând să includă și prevederi pentru angajații din grădinițe. Modificări vor fi și în sistemul informațional SIME care va permite generarea automată a rapoartelor necesare școlilor. O altă acțiune importantă în procesul de debirocratizare este asumarea de către MEC de a elabora 5000 de proiecte didactice pentru profesori.

Dan Perciun s-a referit și la aspecte ce țin de sporirea cadrului de protecție a profesorilor; atragerea tinerilor specialiști, ținta fiind 500 de absolvenți de la pedagogie care vor merge în învățământ; reformarea practicii pedagogice și aprobarea a 25 de baze de practică; majorarea indemnizației tinerilor specialiști până la 200 mii lei. Oficialul a vorbit și despre formarea rețelei de mentori în educație, prin constituirea Institutului Național pentru Leadership. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de incidente la alegerile locale noi și parțiale în nouă localități

Zeci de incidente la alegerile locale noi și parțiale în nouă localități În urma alegerilor locale noi și parțiale în cele nouă localități din Republica...

Un chiriaș a ucis gazdele – mama și fiul – cu toporul

Un chiriaș a ucis gazdele - mama și fiul -  cu toporul O crimă săvârșită cu deosebită cruzime a bulversat raionul Drochia la sfârșitul anului...

Picioarele umflate? Cinci alimente și băuturi care ar putea cauza astfel de probleme

Picioarele umflate? Cinci alimente și băuturi care ar putea cauza astfel de probleme Deși cauzele umflării picioarelor și gleznelor sunt diverse, există cu siguranță și...

Reforma justiției și combaterea corupției sunt cele mai importante angajamente pe care R. Moldova și le-a asumat față de cetățeni. Urmează să avem condamnări...

Reforma justiției și combaterea corupției sunt cele mai importante angajamente pe care R. Moldova și le-a asumat față de cetățeni. Urmează să avem condamnări...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.