Danemarca amână cu șase luni livrarea avioanelor F-16 către Ucraina

Publicat:

Danemarca amână cu șase luni livrarea avioanelor F-16 către Ucraina

Ministerul danez al Apărării va amâna cu șase luni donarea a șase avioane de luptă F-16 Ucrainei, a informat Bloomberg pe 6 ianuarie, relatează Kyiv Independent și AFP.

La mijlocul lunii august, Danemarca s-a angajat să furnizeze Ucrainei 19 avioane F-16, iar primul lot de șase avioane ar fi urmat să fie livrat până la sfârșitul anului 2023, iar restul până în 2025, ca parte a efortului aliaților de a înarma Ucraina în fața superiorității aeriene a Rusiei.


Citește și Activitatea deputaților: cât au cheltuit aleșii pentru călătorii în străinătate

Cu toate acestea, Danemarca va livra primele șase avioane de vânătoare cândva în al doilea trimestru, a declarat ministerul danez.

“Conform calendarului actual, donaţia ar trebui să fie livrată în al doilea trimestru al anului 2024”, a indicat Ministerul danez al Apărării într-un comunicat de presă remis AFP, în timp ce piloţii ucraineni sunt în prezent antrenaţi pe teritoriul danez, potrivit Agerpres.

“Este vorba în special de finalizarea pregătirii personalului ucrainean care va exploata avioanele după această donaţie”, se menţionează în comunicat.

Danemarca, care îşi înlocuieşte avioanele F-16 cu mai modernele aparate F-35, a promis Ucrainei 19 avioane. Olanda, care participă de asemenea la pregătirea piloţilor ucraineni, urmează să doneze 42 de aparate de acest tip, dar nu şi-a făcut public calendarul.

În mesajul său de Anul Nou, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a asigurat că piloţii din ţara sa stăpânesc deja aceste aparate, pe care se aşteaptă să le vadă zburând pe cerul ucrainean în acest an.

“Calendarul de pregătire depinde de o serie de factori, cum ar fi condiţiile materiale şi meteorologice”, a avertizat ministerul danez.

Din februarie 2022, sprijinul militar acordat de Danemarca Ucrainei s-a ridicat la 16,8 miliarde de coroane (2,2 miliarde de euro).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: ‘Dușmanul nostru se află în altă parte’

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: 'Dușmanul nostru se află în altă parte' Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă miercuri că televiziunea rusă de...

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025 Guvernul german intenționează să aprobe miercuri bugetul pentru 2025, după luni de dispute, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.