Danemarca susţine că are ‘un bun dialog’ cu Franţa şi Germania după acuzaţiile de spionaj

Publicat:

Danemarca are “un bun dialog” cu aliaţii săi europeni şi nu are nevoie să-şi “repare” relaţiile cu Franţa şi Germania, a dat asigurări miercuri premierul danez, după dezvăluiri privind activităţi de spionaj ale SUA via cabluri submarine ale acestei ţări scandinave, informează AFP, potrivit agerpres.   

În prima sa declaraţie publică asupra problemei după publicarea unor informaţii de presă duminică seara, şefa guvernului danez a refuzat să comenteze direct. Însă, ca un principiu general, “nu trebuie să existe supraveghere sistematică a aliaţilor”, a afirmat Mette Frederiksen în marja unei sesiuni parlamentare.


Citește și : Rata deceselor de covid în UK atinge cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni

Potrivit unei anchete a televiziunii publice daneze Danmarks Radio (DR) difuzate duminică seara alături de alte mass-media europene, Washingtonul s-a folosit până cel puţin în 2014 de reţeaua de cabluri submarine daneze pentru a intercepta convorbiri ale unor personalităţi din patru ţări (Germania, Suedia, Norvegia, Franţa), printre care Angela Merkel.

Parisul, Berlinul şi alte capitale europene au somat luni SUA şi Danemarca să dea explicaţii asupra acestor acuzaţii, o nouă pagină în dosarul interceptărilor între aliaţi, dezvăluite după afacerea Snowden în 2013.

Întrebată asupra acestei nemulţumiri, Mette Frederiksen a minimizat. “Avem un bun dialog. Şi nu cred că este corect să se spună că trebuie reparate relaţiile cu Franţa sau Germania. Noi avem un dialog permanent, inclusiv în domeniul serviciilor secrete”, a afirmat Mette Frederiksen.

Postul danez Danmarks Radio (DR) a informat că Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze pentru a spiona responsabili de prim-plan şi oficiali cu rang înalt din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa. Pentru a face acest lucru, NSA a beneficiat de colaborarea serviciilor daneze de informaţii militare FE.

DR a dezvăluit aceste informaţii după o anchetă desfăşurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu jurnalul francez Le Monde.

Potrivit DR, NSA a putut accede via Danemarca la SMS-uri, apeluri telefonice şi la traficul de internet, inclusiv la căutări, chat-uri şi serviciile de mesagerie ale unor înalţi responsabili, printre care şi ministrul de externe al Germaniei de la acea vreme, Frank-Walter Steinmeier.

Citește și : Comisia Europeană vrea să consolideze libera circulaţie prin aderarea Românie, Croaţiei şi Bulgariei la Schengen

Una dintre necunoscute este în ce măsură Copenhaga ştia despre aceste acţiuni, în legătură cu care Washingtonul a refuzat să comenteze.

Dezvăluirile DR se bazează pe un raport confidenţial al FE, denumit “Operaţiunea Dunhammer”. Comandat la o dată necunoscută de conducerea FE după cazul Snowden – sugerând că serviciul ar fi putut să nu fie la curent cu aceste activităţi -, el a fost predat în mai 2015. Cinci ani mai târziu, în august anul trecut, mai mulţi responsabili ai FE au fost destituiţi pentru că au ascuns unele informaţii şi, potrivit DR, destituirea lor are legătură cu acest dosar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.